Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA, tweede van rechts) kwam zelf het goede nieuws van de investering van Sanofi in Geel ondersteunen.© Hans Otten

Buitenland pompt 273 miljoen in Kempense bedrijven

Kempen -

Buitenlandse bedrijven investeerden vorig jaar liefst 273 miljoen euro in de Kempense economie. Dat is meer dan in de voorgaande jaren. Het Franse farmabedrijf Sanofi neemt daarvan de hoofdmoot voor zijn rekening.

Hans Otten

In 2021 vloeide er 199 miljoen euro aan buitenlandse investeringen naar de Kempense bedrijfswereld, vorig jaar liep dat bedrag op tot 273 miljoen euro - meteen het hoogste cijfer van de laatste jaren. Dat blijkt uit gegevens die Voka Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT).

De grootste investeringen in onze regio stroomden uit Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Japan. Samen zijn ze goed voor 465 nieuwe jobs.

Eiwitten en brillen

Voor de aankondiging dat het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi 120 miljoen euro investeert in de plant in Geel kwam zelfs Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) eind vorig jaar nog eens naar de Kempen afgezakt. Het geld is bedoeld om een derde productielijn binnen de bestaande infrastructuur uit te bouwen en op te starten. Die moet dienen om therapeutische eiwitten aan te maken voor de behandeling van hemofilie. Ongeveer één op de tienduizend personen heeft last van deze aandoening die ervoor zorgt dat het bloed moeilijk stolt. Dat betekent dat er wereldwijd zowat 800.000 patiënten zijn.

Met de Amerikaanse en Duitse investeringen zijn opvallende overnames gemoeid. Meta, het bedrijf achter Facebook, nam vorig jaar Luxecel over. Dit groeibedrijfje had zich gevestigd op de vroegere Philipssite in Turnhout, waar het 3D-printtechnologie ontwikkelt om met UV-licht complexe brillenglazen en intelligente zonnebrillen te printen. Daarvoor zag de onderneming van Mark Zuckerberg wel een rol weggelegd in zijn activiteit rond slimme brillen.

Cosmetica en polymeren

De Duitse cosmeticagigant Beiersdorf, bekend van Nivea, Labello en Hansaplast, liet dan weer zijn oogje vallen op S-Biomedic, dat onderdak vond op de innovatieve campus van Johnson & Johnson in Beerse. S-Biomedic legt zich toe op levende bacteriën om bijvoorbeeld acne en huidveroudering te bestrijden.

Vanuit Duitsland kwam er 76 miljoen euro investeringsgeld in de Kempen terecht, vanuit de Verenigde Staten nog eens 40 miljoen euro. De Japanse chemiereus Kaneka kondigde vorige zomer dan weer aan dat het zowat 37 miljoen euro investeert in de site in Oevel (Westerlo). Daarmee wordt een vierde productielijn geïnstalleerd om polymeren onder de merknaam Kaneka MS Polymer te vervaardigen. Dat is de actieve basishars voor hoogwaardige kitten, lijmen en coatings die in allerlei sectoren worden gebruikt. Dankzij de vierde lijn zou de jaarlijkse productie in Oevel met bijna een kwart toenemen tot 43.000 ton polymeren per jaar.

Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen reageert tevreden: “Dit is het werk van heel veel mensen, die met veel wilskracht en overtuiging knokken voor hun bedrijf. Dat blijven we als Voka-Kamer ook doen, want onze regio heeft enorm veel potentieel. De bedrijven die jaren geleden hebben gekozen om vol te gaan voor onderzoek en ontwikkeling en innovatie worden nu beloond. We blijven als Voka wel vragen om niet te snoeien in het fiscale voordeel van 30.000 onderzoekers in Vlaanderen. Er ligt een hervormingsplan op tafel om daar aan te raken. Doe dat niet. De cijfers bevestigen dat je dan raakt aan één van onze sterkste troeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners