Liesbeth Aerts gaf het stokje door aan Sanne Leenders tijdens poëzieavond VoorWoord IX in Barzoen.© RR

Sanne Leenders volgt Liesbeth Aerts op als Turnhouts stadsdichter

Turnhout -

Aan de vooravond van de Week van de Poëzie hebben Collectief Dichterbij en Bibliotheek Turnhout de nieuwe stadsdichter voorgesteld. Zij wil de Turnhoutenaars graag zelf aan het schrijven krijgen.

Wouter Adriaensen

Het was aftredend stadsdichter Liesbeth Aerts die haar opvolger mocht voorstellen tijdens VoorWoord IX, dat poëzie, comedy en muziek naar het podium van eetcafé Barzoen in de Warande bracht. Liesbeth koos samen met Tom Driesen van Collectief Dichterbij, zelf voormalig stadsdichter, Yannick Moyson van het creatief platform You On Stage en journalist Karl van den Broeck een laureaat uit de inzendingen.

Sanne Leenders mag de komende twee jaar het stadsdichterschap op zich nemen. Ze werkt als ergotherapeute in een woonzorgcentrum en is lid van Theater Plankgas. Waarom diende ze haar kandidatuur in? “Voor de pracht van de poëzie en voor ons aller geestelijke gezondheid. Want schrijven en emoties delen kan helen. Niet enkel vreugde en humor maar ook negatieve emoties. Het zoeken van woorden op de juiste plaats laat emoties dikwijls pas echt tot hun recht komen. Ik wil de Turnhoutenaar graag zelf aan het schrijven krijgen.”

Boordevol humor

“Sanne had een ijzersterke motivatie”, vond de jury. “Ze is ondernemend en hedendaags en toont kennis van de stad. Bovendien hecht ze veel belang aan mentaal welzijn en reikt ze de hand naar mensen met een psychische kwetsbaarheid om samen aan de slag te gaan. Haar gedichten zitten boordevol humor en haar aanpak is ietwat chaotisch maar enorm verfrissend.”

Turnhout heeft een stadsdichter sinds 2010. “Die laat zich twee jaar lang inspireren door onze eigenzinnige stad”, zegt schepen voor Bibliotheek Jan Van Otten (Vooruit). “Dat vergt veel inleving en inspanningen maar tot nu toe zijn alle stadsdichters er al in geslaagd om hun eigen unieke invulling te geven aan de opdracht. We zijn ongelooflijk enthousiast over wat Liesbeth heeft bijgedragen aan onze stad en kijken al uit naar wat Sanne gaat doen.”

www.turnhout.bibliotheek.be/stadsdichter

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners