De verschillende organisaties zijn klaar voor de heuse kunstmarathon.© yjs

Kunstenfestival maakt zich op voor 24 uur durende klank- en beeldmarathon: “Uniek schouwspel voor jong en oud”

Sint-Niklaas -

Een 24 uur durende klank- en beeldmarathon, dat is het bekende recept van het Sint-Niklase kunstenfestival De Nacht. Thema van de vierde editie is ‘dichter’, want na corona willen het Cultuurcentrum, d’Academie Beeld, d’Academie Podium en de bib van Sint-Niklaas opnieuw dichter bij elkaar zijn. Komend weekend wordt om 12 uur ’s middags het startschot gegeven en gaat het nachtje door met meer dan honderd performances, optredens en expo’s.

Yannick Joos

Wat begon als een gek idee van een aantal leerkrachten om 24 uur lang te tekenen, is intussen uitgegroeid tot één van de hoogtepunten voor de Sint-Niklase kunstliefhebbers. Na twee jaar coronaonderbrekening slaan het Cultuurcentrum, d’Academie Beeld, d’Academie Podium en de bib van Sint-Niklaas opnieuw de handen in elkaar voor de vierde editie van De Nacht, een 24 uur durend kunstenfestival.

“Er staan meer dan honderd activiteiten gepland, gaande van performance, beeldende kunst, dans, theater, muziek en woord tot film”, vertellen Niko Van Stichel, directeur van d’Academie Beeld, en Tim Haerinck, directeur van d’Academie Podium. “Het wordt een ongeziene klank- en beeldmarathon, waarbij kunstliefhebbers van alle leeftijden 24 uur lang kunnen genieten en deelnemen aan de performances die plaatsvinden over de hele site.”

Powernap

Thema dit jaar is ‘dichter’, om na corona weer dichter bij elkaar te zijn én de verscheidende werkingen met elkaar te verbinden. “De vorige editie dateert ondertussen van 2020 en toen waren er 5.000 bezoekers in die 24 uur”, vult schepen van Cultuur Filip Baeyens (N-VA) verder aan. “De Nacht wordt dit jaar nog een stukje groter, met nu ook de VTS-site erbij.”

De activiteiten vinden 24 uur aan één stuk plaats, enkel tussen 4 en 8 uur zondagochtend wordt het wat kalmer op De Nacht. “Leerkrachten en leerlingen kunnen even een powernap doen in de academiegebouwen om nadien met frisse moed de laatste uurtjes te doorstaan”, klinkt het.

De Nacht is gratis en begint op zaterdag 28 januari om 12 uur en eindigt op zondag 29 januari om 12 uur. Het evenement vindt plaats in de gebouwen van de academies en het Cultuurcentrum.

Meer info over het aanbod vind je op www.ontdeksintniklaas.be/nl/denacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners