Groen-raadslid Bart Sas (rechts) en Marc Stijnen, voorzitter van Groen, bij de gemeentelijke sporthal in Kasterlee.© RR

Groen vraagt om toelage Kastelse verenigingen te verhogen met 15%: “Kosten zijn fors toegenomen”

Kasterlee -

Oppositiepartij Groen vroeg het schepencollege van Kasterlee om werk te maken van een verhoging van 15% van de toelagen aan de lokale verenigingen. “Onze verenigingen krijgen te maken met toegenomen kosten”, zegt Bart Sas (Groen).

De fractie Groen verzocht op de gemeenteraad de meerderheid in Kasterlee om werk te maken van de indexering van alle toelagen en subsidies aan Kastelse verenigingen. De partij vindt het niet logisch dat sinds het begin van de legislatuur gemeentelijke tarieven en belastingen geïndexeerd worden terwijl de toelagen aan verenigingen al jaren op hetzelfde niveau blijven. Volgens de partij is dit een besparing voor de gemeente op de kap van de verenigingen.

“Onze verenigingen zijn nog lang niet bekomen van de coronaperiode”, vertelde raadslid Bart Sas (Groen) “Ze krijgen al een hele tijd te maken met sterk toegenomen kosten en met energie- en huurprijzen die de pan uitswingen. Drie jaar geleden werden de prijzen voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur verhoogd. Tegelijkertijd willen verenigingen hun gestegen kosten zo weinig mogelijk doorrekenen aan hun leden.” Omdat sinds eind 2020 volgens de index de prijzen met zo’n 15% gestegen vroeg Groen om alle subsidies voor verenigingen ook met 15% te verhogen.

Gert Storms (CD&V), schepen van Financiën in Kasterlee, wuifde het voorstel van Groen weg. “We kozen vorige maand heel bewust om de aanvullende personenbelasting te verlagen (van 7,3% naar 7%, red.). Die verlaging komt de hele bevolking ten goede”, zei Gert Storms. “Tijdens de coronaperiode hebben we de verenigingen financieel en niet-financieel ondersteund terwijl de meeste wat minder uitgaven hadden.” (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners