Een veelzeggende emoticon: Tessa Wullaert reageert kort maar krachtig op nieuwe tweede plaats tijdens Gouden Schoen

Tessa Wullaert voelt zich “unfair” behandeld na nieuwe tweede plaats tijdens Gouden Schoen

Geen vierde Gouden Schoen voor Tessa Wullaert. Doelvrouw Nicky Evrard ging woensdag lopen met de prijs voor de beste Belgische voetbalster van het voorbije jaar.

Vincent Van Genechten, Milan AugustijnsBron: BELGA

De 29-jarige Wullaert is recordhoudster met drie Gouden Schoenen. Ze won de eerste editie in 2016 en in 2018 en 2019. Janice Cayman, de winnares van vorig jaar, heeft er twee (ook 2017) op haar schouw. In 2020 ging de Gouden Schoen naar Tine De Caigny en nu moest het gezicht van het Belgische vrouwenvoetbal dus Nicky Evrard voorlaten. Opnieuw werd ze tweede, maar in tegenstelling tot vorig jaar (1 punt) was het verschil nu aanzienlijk: 331 tegen 244 punten.

Wullaert was niet aanwezig in Antwerpen. Vorig jaar was ze dat wel en moest de geboren winnares de ontgoocheling verbijten tijdens een interview. Nu hield ze het bij een veelzeggende (en korte) reactie op haar Instagram-pagina en die van haar vriend, Mathias Deveugele.

“Ik heb het gevoel dat de mensen die moeten stemmen niet beseffen welke statistieken ik heb neergezet”, aldus Wullaert bij Sporza. “Sommige waren zelfs de beste van de wereld, ik kan onmogelijk beter doen. Dat vind ik frustrerend. Het voelt onfair aan, alsof ik een stukje waardering niet krijg. Als je deze statistieken bij de mannen neerzet, win je sowieso. Die emoticon? Dat is volledig verkeerd opgevat. Die clown was vooral gericht naar de organisatie. Als je ziet dat ze denken een van de genomineerden te interviewen, maar het eigenlijk haar zus is, dan besef je dat het er nog te onprofessioneel aan toe gaat. Het is ook al jaren zo dat er mensen voor deze trofee mogen stemmen die er eigenlijk te weinig vanaf weten.”

Geen berichtje

Evrard ruilde afgelopen zomer AA Gent voor OH Leuven, de huidige koploper in de Lotto Super League. Als doelvrouw van de Belgische voetbalvrouwen schreef ze in 2022 mee vaderlandse sportgeschiedenis. De Red Flames bereikten op het EK een historische plaats in de kwartfinales en hadden dat mede te danken aan de 27-jarige Evrard, die onder andere twee strafschoppen stopte. Op de vraag of ze veel felicitaties had gekregen van collega’s zei Evrard op een persconferentie: “Ik heb van heel veel Red Flames een berichtje gekregen om mij te feliciteren. Ook van Tessa? Nee.”

Wullaert pakte met Anderlecht de dubbel (titel en beker), kroonde zich opnieuw met een straatlengte voorsprong tot topschutster (35 goals en 18 assists), was internationaal de primus met 17 goals en 12 assists voor de Red Flames in de WK-kwalificaties en was de kapitein op het EK. In de zomer stapte ze over naar het Nederlandse Fortuna Sittard. Daar zit Wullaert intussen alweer aan zeven goals en negen assists. Niet goed genoeg voor een vierde Gouden Schoen dus, opnieuw.

“Ik ben niet iemand die snel berichtjes stuurt, maar ik zal haar zeker feliciteren als we elkaar in februari weer zien bij de nationale ploeg”, aldus de kapitein van de Red Flames.

“Die nederlaag is een van de grootste ontgoocheling uit mijn carrière”, zei Wullaert onlangs in ‘Kantine’ op Playsports over de verloren Gouden Schoen van 2022. “Dat ligt heel gevoelig bij mij. Dat ik hem al drie keer gewonnen heb? Ja, maar ook drie keer verloren. Ik heb nog plaats in mijn kast. Dat is gewoon mijn karakter, hoe ik ben. Dit heeft mij gebracht tot waar ik nu sta. Ik vind niet dat ik me anders moet gaan gedragen of mij daarvoor moet verontschuldigen. Ik wil altijd de beste zijn en mensen hun ongelijk bewezen. Dat vraagt veel energie, maar dat heef me zo ver gebracht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal