Nu wordt er nog geschilderd, maar over een jaar huist op deze locatie het toerismekantoor, zegt schepen Stijn Adriaensens.© BERT DE DEKEN

Toerismekantoor en politiepost verhuizen in 2024 naar Turnova

Turnhout -

Het inrichten van een kunstencafé aan de stedelijke academies is financieel niet haalbaar voor de geïnteresseerde uitbaters. In de plaats komt het toerismekantoor, samen met de stadspost van de politie, naar Turnova. De totale investering bedraagt zo’n 1,8 miljoen euro.

Wouter Adriaensen

Een klein jaar geleden lanceerde het Turnhoutse stadsbestuur haar zoektocht voor de invulling van een grote ruimte op het gelijkvloers tussen het P.J. Brepolsplein en de stedelijke academies. Het cultuurcafé moest zowel leerlingen van de academies als winkeliers, klanten en passanten van Turnova aantrekken.

“We hadden een aantal geïnteresseerde kandidaten”, zegt schepen voor Centrummanagement Stijn Adriaensens (N-VA). “Maar na de coronacrisis en door de huidige energiecrisis bleek het voor geen van hen financieel haalbaar om de leegstaande ruimte in te richten en uit te baten. Bovendien zijn er ondertussen enkele horecazaken in de buurt bijgekomen, zoals Bink.”

100 agenten te weinig

Daar komt bij dat provincie Antwerpen vorig jaar aan het Turnhouts stadsbestuur liet weten dat het ’t Steentje op de Grote Markt wil verkopen. In het als bouwkundig erfgoed vastgestelde gebouw is al bijna dertig jaar het stedelijk toerismekantoor gevestigd. “De provincie stelde voor om dat te verhuizen naar de Warande. Maar het cultuurhuis is voor ons te ver verwijderd van de centrale locatie waar bezoekers van onze stad toekomen.”

Niet alleen Visit Turnhout, zoals de toeristische dienst vandaag in de kijker wordt gezet, ook de politiepost moet zijn vaste stek aan de Grote Markt verlaten. “Om de provinciale mediaan te halen, moeten we van 303 naar 409 agenten gaan”, legt burgemeester Paul Van Miert (N-VA), bevoegd voor politie, weten. “Het was de bedoeling om op korte termijn 54 agenten aan te werven. Door die loonindexaties worden dat er 26. Goede infrastructuur is onontbeerlijk om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Maar de post in het stadhuis was tot op de draad versleten.”

Voorjaar 2024

De oplossing werd gevonden op de eerste verdieping van de Turnovatoren, die nog geen commerciële invulling heeft gekregen. “Die is casco ingericht en kunnen we dus van nul inrichten, wat ideaal is”, aldus de burgemeester. “Dit wordt de plek waar mensen aangifte kunnen doen en de uitvalsbasis van onze patrouilles. We reserveren voorlopig een budget van 1,5 miljoen euro.”

Er werd een overheidsopdracht uitgeschreven voor de inrichting van de politiepost en van een nieuw toerismekantoor in wat het kunstencafé had moeten worden. “Dit pand is eigendom van de stad en beschikt over een kelder met opslagruimte. Hier komt zowel kantoorruimte als een shop met streekproducten. Uiteraard kan iedereen er ook terecht voor informatie over het aanbod van horeca en retail in Turnhout. Voor de inrichting en het operationeel maken, betalen we 295.000 euro.” De opening van zowel het toerismekantoor als de politiepost is gepland voor het voorjaar van 2024.

Het toekomstige toerismekantoor grenst ook aan het binnenplein van de stedelijke academies.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners