In maart 2018 feliciteerden Filip De Winter en Anke Vandermeersch Vlaams Belang Brecht nog met de goede verkiezingsuitslag. Toen was alles nog koek en ei tussen Christ’l van Akeleyen en Patrick Van Assche..© Elke Lamens

Vlaams Belang Brecht stelt nieuw bestuur voor, evenwel zonder zittende raadsleden, die geven zich echter niet gewonnen

Brecht -

Op vrijdag 3 februari trakteert nationaal voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang met een vat in café ’t Goorhof. De reden voor dat feestje is de voorstelling van het nieuwe bestuur van de Brechtse afdeling. Voor de drie zittende raadsleden is nu duidelijk dat er geen zitje meer vacant is in de lokale bestuursploeg.

Het zat er het laatste halfjaar bovenhands op tussen toenmalig fractieleider Patrick Van Assche en de raadsleden Marianne Van den Lemmer en Christ’l Van Akeleyen. Het water bleef veel te diep en verzoening was geen optie meer.

Op de gemeenteraad van april 2021 lieten de dames een brief voorlezen waaruit de breuk zeer duidelijk bleek. Marianne nam het fractieleidersschap op zich, Christ’l bleef voorzitter. Totdat Vlaams Belang nationaal enkele maanden later het lokale bestuur on hold zette.

Op 3 februari wordt duidelijk wie het nieuwe bestuur voor Vlaams Belang Brecht zal belichamen. En daarin zijn de drie huidige raadsleden niet meer bij. “We starten met een nieuwe bladzijde. Dit is een rechtstreeks gevolg van de onenigheid tussen de partijleden”, bevestigt interimvoorzitter Chris De Pooter.

“Zes maanden geleden zijn we gestart met een nieuw bestuur dat enthousiast wil meewerken aan een constructieve partij die wil meewerken aan het beleid in de volgende jaren. We hopen onze positie te verstevigen.”

Voor het nieuwe bestuur blijft Patrick Van Assche nog het aanspreekpunt voor de gemeenteraad.© Elke Lamens

Aanspreekpunt

“In overleg met Patrick Van Assche, in 2018 verkozen op de Vlaams Belang-lijst, is beslist dat hij vanaf heden het aanspreekpunt voor Vlaams Belang Brecht zal zijn wat de inhoudelijke punten op de gemeenteraad betreft. Met de andere gemeenteraadsleden, die in 2018 werden verkozen vanop de Vlaams Belang-lijst, plant het nieuwe afdelingsbestuur geen verdere samenwerking”, verduidelijkt Wouter Bollansée, regiovoorzitter Vlaams Belang Voorkempen.

“Eigenlijk blijft tot aan de verkiezingen de situatie zoals ze tot nu was. De fractie is sowieso vertegenwoordigd in het bestuur. Die terugkoppeling van inhoudelijke punten was er voordien ook al en zal zo blijven tot aan de volgende verkiezingen in 2024”, reageert Patrick Van Assche. Ook al maakt hij in de toekomst geen deel meer uit van de lokale bestuursploeg, hij blijft zijn partij trouw.

In oktober werd Marianne Van den Lemmer fractieleidster van Vlaams Belang Brecht.© rr

“Achter de rug”

Volgens de interimvoorzitter zijn Marianne Van den Lemmer en Christ’l Van Akeleyen op de hoogte gesteld van het feit dat ze geen functionele taken meer zullen uitoefenen voor de partij. Maar dat betwisten de twee dames. “Ik zit al 24 jaar in de Brechtse gemeenteraad voor Vlaams Belang en ik voel me nog altijd voorzitter”, reageert Van Akeleyen.

“Wij zijn hiervan niet op de hoogte gebracht en zijn er ook niet mee akkoord. Er is nooit overleg geweest, dit gebeurde achter onze rug. Bovendien zijn we als gemeenteraadslid sowieso altijd lid van het bestuur.”

“Het komt de fractieleidster - Marianne dus - toe om aanspreekpunt te zijn voor Vlaams Belang Brecht als het gaat over punten op de gemeenteraad.Haar functie is overigens goedgekeurd door de fractievergadering in september van dit jaar. Alle fractieleiders hebben dit agendapunt goedgekeurd. Patrick is ‘slechts’ gemeenteraadslid in de gemeenteraad, en niets anders.”

Christ’l Van Akeleyen geeft zich nog niet gewonnen en blijft lid van Vlaams Belang Brecht.© Gemeente Brecht

Van Akeleyen merkt ook op dat hier de eigen partijregels niet zijn gevolgd: “Bij de samenstelling van dit bestuur werden de statuten van Vlaams Belang niet gerespecteerd. Hiervoor moet men alle leden raadplegen zodat ze zich kandidaat kunnen stellen om deel uit te maken van het nieuwe bestuur. Is dit gebeurd? Is dit met de leden hier afgetoetst?”

Voorlopig denken zowel Marianne als Christ’l er niet aan om hun lidmaatschap bij Vlaams Belang op te zeggen. “Ook al is het niet allemaal proper verlopen, we zijn het nog steeds eens met het gedachtegoed van de partij. Ik ben altijd bereid om hierover te praten.”

Voorstelling

Wie met het nieuwe afdelingsbestuur van Vlaams Belang Brecht wil kennismaken is welkom op 3 februari om 21u in ’t Goorhof. Nationaal voorzitter Tom Van Grieken tapt na een korte toespraak voor de aanwezigen de nodige frisse pintjes en aansluitend neemt hij ruimschoots de tijd om met de Brechtenaar kennis te maken.

(Elke Lamens)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners