© rtv

Schietpartij rond drugs aan Mechels park wakkert onrust aan: “Papenhof komt niet in beeld als problematisch”

Mechelen -

Een schietpartij aan Park Papenhof in Mechelen wakkert de onrust aan. Het incident zet drugs en de strijd daartegen op de politieke agenda. “Drugs zijn alomtegenwoordig in onze samenleving. Uiteraard ook in onze stad, we zijn geen eiland”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). De politie volgt de situatie volgens hem actief op.

Sven Van Haezendonck

Na een discussie over een drugsdeal loste een 18-jarige man uit Vilvoorde een schot aan het Mechelse Park Papenhof. Een Mechelaar (20) raakte hierbij gewond.© Dirk Vertommen

Ruim een week geleden heeft de onderzoeksrechter een 18-jarige jongeman uit Vilvoorde aangehouden. Na een discussie over een drugsdeal loste hij een schot, waarbij een Mechelaar (20) gewond geraakte. “Ik wil de zaken niet overroepen, maar de feiten zijn wat ze zijn. Een schietpartij in een buurtpark, niet eens ’s nachts, maar bij valavond. Blijkbaar wanneer er nog kinderen in de buurt waren, heb ik me laten vertellen”, zegt oppositieleider Marc Hendrickx (N-VA).

LEES OOK. Buurtbewoners Papenhof klagen overlast al meer dan jaar aan: “Er is een snel groeiend onveiligheidsgevoel ”

Het gemeenteraadslid vraagt zich af hoe het stadsbestuur omgaat met het incident. “Hoe gaat de stad die problematiek in de buurt, en bij uitbreiding in de wijk, naar de toekomst toe aanpakken?” Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit, verwijst naar de escalatie van drugsgerelateerd geweld in Antwerpen. “Door onze ligging tussen Antwerpen en Brussel zijn we voor sommigen mogelijk een aantrekkelijke plaats. Zeker nu blijkt dat er bij het incident mensen van buiten Mechelen betrokken zijn”, vertelt hij.

Na de schietpartij sloot de politie de omgeving van Park Papenhof af.© Stijn Van de Sande

“Geen link met Antwerpen”

Verbeurgt wilde weten welke preventieve maatregelen het bestuur neemt. “We spreken hier over gerechtelijke feiten en onderzoeken die nog lopen. Daar moeten we dus voorzichtig mee zijn”, reageert burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Voor zover we weten is er geen link tussen wat er zich in Antwerpen afspeelt en de feiten rond het Papenhof”, zegt hij.

Bij die feiten speelde de politie Rivierenland heel kort op de bal en kregen politiemensen snel een verdachte in beeld. Nadat de oppositie haar bezorgdheid uitte, zegt de burgemeester geen weet te hebben van een problematiek in de buurt van Park Papenhof.

“Zijn er bij de politie geregeld meldingen, interventies of gerechtelijke feiten op of rond de locatie? Dat is eigenlijk niet het geval of toch niet opvallend. Het is zeker niet zo dat het Park Papenhof of de buurt in beeld komt als problematisch, eerder occasioneel”, vertelt Vandersmissen. Ook tijdens overleg met de politie of de dienst preventie kwam er volgens de burgemeester recent niets aan bod.

“Er loopt dan ook geen concreet actieplan rond het Papenhof. Sinds 2022 hangt er aan het buurthuis wel een camera die we kunnen gebruiken wanneer er zich feiten voordoen”, zegt Alexander Vandersmissen.

Aan het buurthuis hangt er een bewakingscamera.© Dirk Vertommen

“We zijn geen eiland”

Tegelijk windt de burgemeester er geen doekjes om. “Drugs zijn alomtegenwoordig in onze samenleving, meer dan ooit tevoren. Niet alleen in Antwerpen. Uiteraard ook in onze stad, we zijn geen eiland. Evident wonen er ook in Mechelen mensen die van ver of dichtbij familie zijn van mensen die betrokken zijn in Antwerpen. Maar, de politiezone Rivierenland heeft vanuit het parket of de federale gerechtelijke politie geen vraag naar toezicht lopen”, legt Vandersmissen uit.

Al geeft hij wel aan dat waakzaamheid geboden is. “De problematiek wordt actief opgevolgd door onze lokale recherche”, zegt de burgemeester. De recherche van de politie Rivierenland focust zich op opsporings- en gerechtelijke onderzoeken. Daarnaast is er ook het wijkdrugsteam dat zich richt op lokale dealers en drugsgerelateerde overlast. “Het team werd eind 2022 uitgebreid naar acht leden en heeft al verschillende successen geboekt.”

LEES OOK. Discussie na drugsdeal leidde tot schietpartij aan Park Papenhof: 18-jarige uit Vilvoorde opgepakt en aangehouden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Mechelen