Archieffoto.© Shutterstock

Zeker 27 herders omgekomen in Nigeria bij explosie

Bij een explosie in het centrum van Nigeria zijn 27 herders omgekomen. Verschillende anderen raakten gewond, meldt de politie van de staat Nasarawa. De regio in Centraal-Nigeria gaat gebukt onder geweld tussen verschillende gemeenschappen.

gksBron: BELGA

De herders en hun vee bevonden zich in het dorp Rukubi op de grens tussen de deelstaten Nasarawa en Benue toen een bom ontplofte. Er vielen 27 doden, maar dat aantal kan nog oplopen omdat er ook verschillende gewonden zijn, aldus een politiewoordvoerder. De oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht.

In Nigeria, het dichtst bevolkte land van Afrika, vindt regelmatig geweld plaats tussen de overwegend islamitische nomadische veehouders en christelijke boeren. Vooral de controle over het water en het land vormt een belangrijke bron van conflict.

Spanningen

De spanningen lopen op door droogte, bevolkingsgroei, de uitbreiding van de sedentaire landbouw en slecht bestuur. De laatste jaren kregen de conflicten vaak een etnische en religieuze insteek.

Eind februari zijn er presidentsverkiezingen in Nigeria. De onveiligheid zal daarbij een belangrijk thema zijn. Huidig president Muhammadu Buhari, aan de macht sinds 2015, kan zich na twee termijnen geen kandidaat meer stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER