© BELGA

Partijen zwemmen in het geld en dat hervorming uitblijft is volgens Kristof Calvo (Groen) schuld van twee partijen

Kristof Calvo (Groen) is het beu. Al drie jaar vergaderen politieke partijen in het parlement en in commissies over de hervorming van de partijfinanciering, maar al die tijd verandert er niets. Partijen blijven, zeker in vergelijking met Nederland en andere buurlanden, enorm veel geld opstrijken. Calvo noemt man en paard: “De PS en MR doen het moeilijkst”, zegt hij in De Afspraak op Canvas. “Mijn naam of handtekening hoeft hier niet onder staan maar laat ons alstublieft hervormen.”

joroBron: VRT

De discussie is genoegzaam bekend. Al jaren is geweten dat de Belgische politieke partijen royaal geld toebedeeld krijgen via dotaties en al even lang klinken regelmatig oproepen om daar iets aan te veranderen. In 2021 kon de grootste Vlaamse partij, N-VA, nog rekenen op bijna 11 miljoen euro overheidssteun. PS en Vlaams Belang volgden met respectievelijk 8,6 en 8 miljoen euro.

De Vivaldi-partijen hebben in hun regeerakkoord opgenomen dat de partijfinanciering hervormd zou worden, maar drie jaar verder is daar nog niet veel van in huis gekomen. En dat ergert Kristof Calvo (Groen), een van de voortrekkers van de hervorming, mateloos. In die mate dat hij woensdag het forum van De Afspraak zocht om zijn beklag te doen. En om de partijen die dwars liggen bij naam te noemen.

Steuntrekker Bouchez

“Enerzijds is er de PS die vindt dat dit een zaak van de partijvoorzitters is. Nochtans gaat het om geld van ons allemaal en is het maar logisch dat het parlement zijn zeg er in heeft”, meent Calvo.

Naast de methode, is er ook discussie over de inhoud: hoeveel moeten partijen krijgen? En op dat vlak is het volgens Calvo MR en haar voorzitter Georges-Louis Bouchez die dwars ligt. “Hij is nochtans de eerste om te zeggen dat de belastingen te hoog zijn en dat de staat te vet is om steuntrekkers de les te spellen. Maar hij is net zelf een van de grootste steuntrekkers”, aldus het Groen-parlementslid.

Volgens Calvo is een drastische inperking van de partijdotaties noodzakelijk om te vermijden dat het antipolitieke sentiment blijft groeien, zeker in deze economisch barre tijden. “Ik hou van politiek en ik vind het ook goed dat partijfinanciering bestaat, want anders worden partijen te afhankelijk van bedrijven en andere financiers. Maar nu krijgen ze te veel en krijgt de samenleving er te weinig voor terug. Partijen zijn nu vastgoedbeheerders geworden, terwijl het parlement zwak staat en er minder in inhoud wordt geïnvesteerd.”

Nu het debat in de commissies dreigt te verzanden en een hervorming voor de volgende verkiezingen van 2024 steeds onwaarschijnlijker, hoopt Calvo dat media en publieke opinie druk gaan zetten op het debat. Hij voelt zich gesterkt door oppositiepartijen als N-VA en Vlaams Belang die zelf aansturen op een vermindering van de partijdotaties. “Zij die hopen dat het debat vanzelf weggaat, vergissen zich”, maakt Calvo zich sterk. “Soms heb ik de indruk dat sommigen democratische vernieuwing als hobby van mij en de groenen te beschouwen. Maar wat mij betreft hoeft dit mijn naam en handtekening niet te dragen, zolang er maar een hervorming komt.”

LEES OOK. Belgische partij-uitgaven op sociale media breken weer alle records, en dan moet het verkiezingsjaar nog komen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER