De affiche van het festival.© RR

Intercultureel Belgisch-Oekraïens festival strijkt neer in Blikfabriek: “Culturele synergie creëren”

Hoboken -

In het weekend van 4 februari strijkt het tweedaags multidisciplinair festival In the sunlight we are writing our lives neer in de Blikfabriek in Hoboken. Verschillende Oekraïense en Vlaamse artiesten stellen hun werk en kunsten tentoon. Het evenement gaat uit van Feel Home EU en Cloud Force One vzw, die steun krijgen van het district Hoboken. De volledige opbrengst van het gebeuren gaat naar humanitaire projecten in Oekraïne.

Laurens Van Aert

“Vzw Feel Home EU en Cloud Force One vzw zitten al een tijdje in hun hoofd met een project ten voordele van Oekraïne. In the sunlight we are writing our lives is een project dat we afgelopen zomer wilden uitrollen, maar uiteindelijk kreeg het pas echt vorm toen ik via mijn echtgenoot de Antwerpse kunstenaar Leo Reijnders ontmoette”, vertelt organisatrice Viktoria Rozendaal.

“Hij wilde zijn schouders mee onder het project zetten en dacht mee na over een insteek. Uiteindelijk klopten we af op het idee om een intercultureel Belgisch-Oekraïens festival te organiseren. Het opzet? Oekraïeners kennis laten maken met Belgische kusten en omgekeerd. We willen een synergie creëren tussen beide culturen.”

Verschillende kunsttakken

Om daarin te slagen, nodigen de organisatoren een heleboel artiesten uit die actief zijn in verschillende kunsttakken. “Er komt een Oekraïense band spelen, Chervona Kalina. Kunstenaars Oleksandr en Irina Kudryavchenko presenteren er hun werk. Langs Belgische zijde maken onder meer Andrew Claes van Stuff. en Rudy Trouvé van dEUS hun opwachting.”

De Blikfabriek.© Joris Herregods

Daarnaast zullen er twee dagen lang heel wat workshops te volgen zijn in de verschillende ruimtes van de Blikfabriek. “Vrijwilligers zullen er onder meer danslessen geven, typische Oekraïense gerechten prepareren en traditionele klederdracht tonen. Aan kinderen werd ook gedacht: zij worden geëntertaind door een animator”, vertelt Rozendaal.

Het interculturele festival is gratis, maar bezoekers kunnen wel een vrije bijdrage leveren. “De volledige opbrengst wordt verdeeld onder twee goede doelen: enerzijds een arts die hulp biedt aan Oekraïeners in oorlogsgebied. Anderzijds storten we geld naar de organisatie Mama en Ik, die kinderen helpt die oorlogsgebied ontvluchtten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners