© AFP

UEFA hervormt Nations League en Europese kwalificaties: dit staat Rode Duivels te wachten

De Europese Voetbalfederatie UEFA heeft op zijn bestuursvergadering in Nyon nieuwe formats voor de Nations League en de Europese kwalificaties voor Europese- en wereldkampioenschappen goedgekeurd. “Bedoeling is beide competities aantrekkelijker te maken, zonder het aantal wedstrijden te verhogen”, klinkt het in een mededeling van de UEFA. De nieuwe formats worden gebruikt vanaf september 2024.

Bron: BELGA

De Nations League wordt met een extra knock-out ronde uitgebreid, maar de kwalificaties worden dan weer compacter. In de A-liga van de Nations League zullen de groepswinnaars en de runners-up voortaan kwartfinales (heen en terug) spelen om een plaats bij de Final Four. Dat zal gebeuren in maart, waarmee er een brug geslagen wordt tussen de groepsfase, die eind november eindigt, en de Final Four in juni. De landen die op de derde plaats eindigen in de A-liga en de runners-up van de B-liga spelen play-offs om behoud of promotie, net als de nummers drie van de B-liga en de runners-up van de C-liga. 

In de Europese kwalificaties komen er twaalf groepen van vijf of vier landen (in plaats van tien groepen van zes of vijf). De kwalificaties zullen voor de meeste landen in een groep met vijf beginnen in maart. De landen die dan in de Nations League actief zijn, beginnen er in juni aan. Landen die in een groep met vier uitgeloot zijn, spelen hun eerste wedstrijd in september. De twaalf groepswinnaars plaatsen zich voor de eindronde. De landen die op de tweede plaats eindigen zijn ofwel rechtstreeks geplaatst, of moeten nog play-offs spelen (met landen uit de Nations League voor het EK).

Het UEFA-bestuur besliste woensdag ook nog om de Europese Super Cup in 2023 in Athene te laten plaatsvinden. Aanvankelijk was het Russische Kazan als gaststad aangeduid. Het treffen tussen de Champions League- en de Europa League-winnaar wordt woensdag 16 augustus in het Georgios Karaiskakisstadion in de Griekse hoofdstad gespeeld. Slovakije kreeg de organisatie van het EK U21 in 2025 toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands