Ilse Melis, beter bekend als Yune. Toi et Moi gaat over de relatie van een moeder en haar zoon doorheen alle levensfasen.© yune

Frontvrouw Yune verwerkt persoonlijk verdriet in straf Franstalig nummer Toi et Moi

Broechem -

De Broechemse coverband Yune rond zangeres Ilse Melis, bekend van onder meer de nummers Wonderful Life en Online!, heeft een nieuwe single uit. In Toi et Moi bezingt Ilse in het Frans de bijzondere relatie tussen moeder en zoon. Achter het nummer schuilt een fragiel verhaal. In september 2021 stapte de vriend van haar toen 15-jarige dochter totaal onverwacht uit het leven. Voor Ilse was hij als een zoon. De gebeurtenis inspireerde haar tot dit nummer.

Kristin Matthyssen

De Broechemse coverband Yune werd in 2005 opgericht door frontvrouw Ilse Melis. Doorheen de jaren groeide het repertoire tot een mooie mix van zowel Engelstalige als Franstalige covers, die ze in hun eigen Yune-versie brengen. Naast frontzangeres van de band, schrijft Ilse ook haar eigen, Franstalige liedjes. Sinds 2021 kwamen er al enkele Franstalige covers uit, maar nu is het tijd om haar eerste, zelfgeschreven Franstalige single voor te stellen, getiteld Toi et Moi.

“In 2021 brachten we een eerste Franstalige cover uit, Nathalie van Gilbert Bécaud. En in 2022 een tweede, Emmène-moi danser ce soir van Michèle Torr. Het voelde aan als een goed moment om nu het zelfgeschreven Toi et Moi voor te stellen aan het publiek”, zegt Ilse Melis.

Ilse Melis, de straffe frontvrouw van Yune die een persoonlijk verdriet in een nummer verwerkte.© Yune

In Broechem en omstreken heeft ze een stevige fanbasis. Zo kennen de mensen haar van haar optredens op de Jaarmarkt en indertijd in ontmoetingscentrum LO Pétillante.

“Je hebt tal van Engelstalige coverbands, maar met de keuze voor Frans proberen we ons te onderscheiden van de rest. Ik hou veel van Romaanse talen. In Brussel kreeg ik ooit de vraag of ik een Franstalig programma kon zingen. Zo is de vonk gekomen. Mijn ouders draaiden vroeger de platen van Vive la France en zelf geef ik bijles Frans”, vertelt de zangeres die ook administratief freelancer is.

Vriend van tienerdochter

Achter de tekst schuilt een heftige geschiedenis. “In september 2021 pleegde de vriend van mijn toen 15-jarige dochter zelfmoord. Hij was tien jaar ouder, maar mijn dochter was wat rijper voor haar leeftijd en hij was wat jonger, dus ze matchten goed. Ik zag hem echt als mijn eigen kind door de fijne band die we hadden. Hij kwam dagelijks langs om mijn dochter te bezoeken, maar ook omdat zijn paard in onze tuin gestald stond. Soms belde hij om advies te vragen, dus voor mij was hij een beetje als een zoon. Niemand zag zijn zelfdoding aankomen en dat maakt het nóg moeilijker om te verwerken. Enerzijds door het zien van het verdriet van mijn eigen dochter, anderzijds is het ook heftig om te beseffen hoe diep een jong iemand kan zitten. Zijn overtuiging dat hij er alleen voor stond, raakte me heel erg”, zegt Ilse.

Toi et Moi gaat dan ook over de relatie tussen een moeder en haar zoon, en beschrijft de verschillende fases van diens leven. Van een 5-jarige kleuter die bang is voor monsters en onweer, de 11-jarige die naar zijn mama opkijkt, de puber wiens hormonen zijn humeur bepalen, tot de twintiger die het huis verlaat om op zijn eigen benen te staan. In het nummer bezingt de moeder dat hij steeds op haar onvoorwaardelijke steun kan blijven rekenen.

De sax werd ingespeeld door Luc Wielockx en de piano door Steven Jacobs. Michel Bazzoni zorgde voor de productie. De dansers in de clip komen van de Balletschool An Van den Broeck uit Gent. “In mijn vorige clips hadden we al tango en moderne dans, nu koos Michel - een crack in zijn vak - voor ballet. Ik ben heel tevreden met het resultaat”, vertelt Ilse, die ook wat naar Frankrijk lonkt met dit nummer.

De nieuwe single van Yune kan je beluisteren op alle grote streamingplatformen. Van waar die naam Yune komt? “Al mijn kinderen hebben een voornaam die begint met een ‘Y’. En vermits mijn band ook een beetje mijn kindje is….”, legt Ilse uit.

*Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.

Link youtube: https://youtu.be/jnG17JtJ61M

Download en streaming: http://Buzzard.lnk.to/toietmoi

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners