Via de buddywerking kunnen ouderen onder meer het Museum Hof van Busleyden bezoeken.© Dirk Vertommen

Buddy’s begeleiden ouderen en minder mobiele mensen bij Mechelse cultuurvoorstellingen

Mechelen -

De stad Mechelen en verschillende culturele instellingen zoals Arsenaal/Lazarus en het Hof van Busleyden verwelkomen ‘Vier het Leven’. Dat is een initiatief dat vrijwilligers koppelt aan ouderen die een culturele uitstap willen maken, maar niet alleen willen gaan of minder mobiel zijn. Zowel deelnemers als vrijwilligers kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Stijn Van de Sande

Vier het Leven bestaat momenteel al in Kortenberg, Steenokkerzeel, Gent en Brugge. Het is een initiatief van Cultuurvuur vzw en Cera. Het doel van Vier het Leven is om oudere of minder mobiele mensen onder begeleiding van een buddy te kunnen laten genieten van kunst en cultuur. Ook de stad Mechelen sluit zich bij het initiatief aan. In de Dijlestad verlenen het Cultuurcentrum, Arsenaal/Lazarus, Filmhuis en het Museum Hof van Busleyden hun medewerking aan het project.

“Mechelen heeft een rijk cultuuraanbod voor 50-plussers, maar voor een deel van hen is het jammer genoeg niet evident om voorstellingen bij te wonen. De nood aan een buddywerking, waarbij mensen vervoer hebben en niet alleen moeten gaan, komt dan ook regelmatig aan bod in gesprekken met de cultuursector”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Als buddy begeleid je ouderen bij een theater-, concert-, film- of museumbezoek. Je hoeft zelf geen ticket te betalen en achteraf genieten jullie beide van een drankje. Zo verlagen we de drempels.”

Sociaal isolement doorbreken

Door de samenwerking met Vier het Leven wil de stad ouderen van cultuur laten genieten en het sociaal isolement doorbreken. “Hoe ouder men wordt, hoe groter de kans dat het contact met anderen en de samenleving verwatert”, zegt schepen voor Toegankelijkheid en Senioren Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+). “Dat kwetsbare ouderen dankzij de buddy’s de kans krijgen om een gezellige middag of avond uit te hebben, vormt dan ook zeker een meerwaarde.”

Zowel kandidaat-deelnemers als potentiële vrijwilligers kunnen terecht op de website van de stad voor meer informatie of om zich aan te melden. Op dinsdag 28 februari om 19u vindt er een startmoment voor vrijwilligers plaats in Het Predikheren.

www.mechelen.be/vier-het-leven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners