Van een musical met een chihuahua tot stokpaardrijden in Gent: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Begijn Le Bleu hangt comedyjas in de kast en brengt verrekijker mee voor ‘Kijk!’

In 2001, op dertigjarige leeftijd, zette Begijn Le Bleu zijn eerste stappen in stand-upcomedy. Nu hij intussen ook bekendheid verwierf als ornitholoog zet Timothy Begijn zijn comedyvoorstellingen voor onbepaalde tijd in de koelkast, maar warmt hij zich intussen op voor Kijk!. Begijn heeft het in deze vogelvertelling over de vogelrijkdom doorheen de seizoenen. Hij neemt je mee in de lucht tijdens de vogeltrek, waarbij een stroom van miljoenen vogels richting het zuiden vliegt, en vertelt vol passie over de machtige levenswijze van soorten als de raaf of de gierzwaluw. De wereld van het vogelkijken kan je samen met Begijn Le Bleu verkennen in o.m. Kontich (9/2), Hoboken (24/3), Temse (31/3) of Duffel (20/4). Wie de vogelkennis van Begijn Le Bleu vanuit zijn luie zetel wil savoureren, kan ook zijn vogelpodcast Fwiet! Fwiet! beluisteren.

www.begijnlebleu.be

2/XINK vernieuwt na twintig jaar hun band

© RR

In 2003 verdedigde de groep X!NK ons land op de eerste editie van het Junior Eurovisiesongfestival in Kopenhagen, met een knappe zesde plaats als resultaat. Exact 20 jaar na het succes van de debuutsingle De Vriendschapsband staan de broederduo’s Meukens en Valkiers opnieuw zij aan zij op het podium als XINK. In de koffer: de tonnen ervaring die het viertal de afgelopen twee decennia bijeenraapte bij andere groepen. Vooraleer ze zich aan vier concerten wagen in de Brusselse AB speelt de groep vanavond een try-out in jeugdhuis Govio in Kalmthout. De avond wordt bovendien feestelijk afgesloten met een wervelende dj-set van Omdat Het Kan Soundsystem.

www.clubkalmthout.be

3/Jacky Lafon bedankt haar fans in TriArte

© Dirk Kerstens

Jacky Lafon staat al 55 jaar op de planken. Met haar show Zo Dankbaar gooit ze op 7 februari in zaal TriArte een bloemetje naar haar publiek. Met al haar ervaring in Het Witte Paard in Blankenberge weet Jacky als de beste hoe je een variétéshow in elkaar moet steken. Lafon trakteert het publiek op sketches, zang en dans en laat zich daarbij omringen door vier danseressen en gastzanger Jan Wuytens, die je kan kennen uit het VTM-programma I can see your voice. Als special guest wist Jacky ook Noi Pakon, een Nederlandse danseres en stuntperformster, te strikken.

www.triarte.be

4/Musical met chihuahua

© carlo coppejans

Reese Witherspoon werd in 2001 wereldbekend als het hoofdpersonage uit de film Legally Blonde. Benieuwd of Helle Vanderheyden (foto) dezelfde roem wacht nu zij tussen 9 en 26 februari de hoofdrol speelt in een gelijknamige musical in de Antwerpse Stadsschouwburg. De toeschouwer ziet in welk parket Elle Woods verzeild geraakt als ze besluit haar liefje Warner (Jo Hens) naar overal te volgen. Wanneer Warner het uitmaakt om een studie Rechten te volgen, doet zij hetzelfde. Tegen alle vooroordelen in probeert ze het te maken als advocate: een roze goudvis in een wereld vol haaien. Met o.a. Ivan Pecnik en Loes Van den Heuvel en de chihuahua Bruiser die Elle over alle obstakels heen helpt.

www.aufondproducties.be

5/Kom in carnavalsstemming op het kinderbal in Mechelen

© Leo De Nijn

Ook al bruist het carnaval in Mechelen minder dan in Aalst, carnavalsgilde De Maneblussers wil de traditie niet verloren laten gaan in de Dijlestad. Op 26 maart trekt de stoet uit, maar eerst zijn er nog voorbereidende activiteiten, zoals een kindercarnavalbal. Dat evenement vol animatie met de aanstelling van het jeugdprinsenpaar wordt op 5 februari gevierd in De Loods vanaf 14.11u. Elf is het narrengetal en elk veelvoud daarvan duidt op een jubileum. Dus is het voor De Maneblussers, die 55 jaar bestaan in 2023, straks dubbel feest.

6/Monsters van trucks

© WAS

Opzij, opzij, het Sportpaleis wordt onder de voet gereden door monsterlijke vrachtwagens. Fans van reuzegrote en behendige trucks reppen zich op 4 en 5 februari naar het Sportpaleis. De nieuwe show van Hot Wheels Monster Trucks biedt toeschouwers de kans om hun favoriete monstertrucks in de arena te zien tijdens spannende competities en battles. De gloednieuwe Gunkster™ wordt er voor het eerst aan het publiek voorgesteld. Het evenement omvat ook lasershows, een danceparty en Hot Wheels-weggeefacties. En er is een speciale act van de vuurspuwende robot Megasaurus. De Crash Zone Pre-Show Party geeft fans voor de voorstelling toegang tot de wedstrijdvloer om de designs en epische afmetingen van de Hot Wheels Monster Trucks van dichtbij te bewonderen.

www.sportpaleis.be

7/KIDconcert wekt gevel Elisabethzaal tot leven

De prachtige Koningin Elisabethzaal is niet alleen de plaats waar de mooiste muziek weerklinkt, maar heeft ook zelf heel wat verhalen te vertellen. Kijk maar eens naar boven wanneer je in de buurt bent. Je zou er zo voorbijlopen, maar als je goed kijkt, zie je dat er dieren afgebeeld staan op de voorgevel. Tijdens twee KIDconcerten op 5 februari maken kinderen en hun ouders in de Koningin Elisabethzaal kennis met de sympathieke beeldhouwer die de tijger, de aapjes en de eekhoorns tot zijn beste vrienden mocht rekenen. Joris Van den Brande schreef een tekst die de sierlijke gevel van de Elisabethzaal op de tonen van muziek van Poulenc tot leven wekt.

www.koninginelisabethzaal.be

8/Stokpaardrijden op Flanders Horse Expo

© Dirk Vertommen

Flanders Horse Expo, het grootste indoor evenement in de Benelux voor paardenliefhebbers, vindt na drie jaar weer plaats in Gent. Van 10 tot 12 februari zijn er meer dan 70 demonstraties en tal van wedstrijden binnen diverse paardensport-disciplines. Ook voor kinderen staat heel wat op het programma, zoals het verzorgen van pony’tjes, touwtje-trek tegen een trekpaard of een sessie stokpaardrijden. Nieuw dit jaar is de Portugese insteek. Tijdens de beurs wordt de veelzijdigheid van het typische Portugese Lusitano-raspaard gedemonstreerd tijdens de show Goleghent. Tegelijk wordt Portugal als bestemming voor ruitertoerisme gepromoot.

www.flanders-horse-expo.be

9/HetPaleis brengt ‘1984’ van Orwell dichterbij

Een van de belangrijkste boeken van de afgelopen eeuw is 1984 van George Orwell. Al in 1948 schreef de Brit zijn dystopische roman die de toekomst wel heel erg dichtbij bracht. Elke stap die je zet, wordt door camera’s gevolgd, elke uitspraak die je doet nauwlettend in de gaten gehouden. Big Brother ziet je overal. De oorlog lijkt permanent, maar geen idee tegen wie er nu weer gevochten wordt.

Bij HetPaleis leverde de klassieker inspiratie op voor een productie voor 15+. Tussen 10 en 18 februari kunnen tieners er actrices Suzanne Grotenhuis en Louise Bergez aan het werk zien. Ze spelen een bewerking van Freek Vielen, een oude getrouwe van HetPaleis.

www.hetpaleis.be

10/Kinepolis belooft spannende valentijn

Wie zijn geliefde graag verrast op 14 februari, mag stilaan plannen smeden. Kinepolis haalt van 10 tot 14 februari zijn versiertrucs boven tijdens Valentine Movie Date. Bij die actie kunnen duo’s een romantische film meepikken in de gezellige ‘liefdescocon’ van de Cosy Seats. Bovenop twee filmtickets krijgen tortelduifjes een verwenpakket met knabbels, drankjes en goodies. Kiezen kan uit vier films, zoals een geremasterde versie van Titanic. Mag het wat pikanter? Magic Mike haalt nog eens alles uit de kast in Magic Mike’s Last Dance. What’s Love Got to Do with It mijmert over de ware betekenis van liefde. En met The Fabelmans kies je voor de jongste film van Steven Spielberg.

www.kinepolis.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER