The Claw, de indrukkende staging van de ‘360° Tour’ van U2.© rr

Oprichter Stageco, dat podia voor Taylor Swift en U2 maakte, krijgt Sector Lifetime Achievement Award op de MIA’s

Aan de vooravond van de uitreiking van de Music Industry Awards (MIA’s) 2022 is alvast de winnaar van één prijs bekend: de Sector Lifetime Achievement Award. Die gaat naar Hedwig De Meyer (68), de oprichter van het internationaal gereputeerde podiumbedrijf Stageco. Internationale sterren als Metallica, Beyoncé, Taylor Swift en The Rolling Stones zijn klant voor hun speciaal ontworpen podia.

(eadp)

Het is begonnen in Werchter midden de jaren zeventig. Met niet meer dan wat bierbakken. Daar legt ingenieursstudent Hedwig De Meyer de kiem voor wat Stageco zou worden. Wanneer hij met Herman Schuermans – toen nog muziekjournalist en zelf organisator van een klein festival in het naburige Herent – uiteindelijk de eerste Rock Werchter organiseert in 1978, hebben ze een podium met een dak nodig. Op de verhuurmarkt is er dan niets te vinden, dus tekent De Meyer zelf tekenen. Zijn Steel Tower System blijkt zo gebruiksvriendelijk en veilig dat hij de concurrentie het nakijken geeft.

Hedwig De Meyer begon met een podium op bierbakken, intussen hoort zijn bedrijf Stageco tot de wereldtop.© Jelle Jansegers

In 1986 wordt Stageco officieel een podiumbedrijf. De activiteiten worden geleidelijk uitgebreid. Het festivalpodium van Rock Werchter gaat mee op tournee met Genesis. Maar ook Pink Floyd, Metallica en AC/DC kloppen aan. Dankzij de samenwerking met die laatste tijdens de Razors edge tour wordt het een wereldbedrijf. “Zo’n podium kan iedereen bouwen. Maar alleen wij kunnen het zo ontwerpen dat je het in twee tot drie dagen kunt opbouwen, in één dag kunt afbreken en per schip, trein of vrachtwagen naar waar ook ter wereld kan brengen.”

Intussen zijn er acht buitenlandse filialen, werken er tweehonderd vaste medewerkers en honderden losse krachten op piekmomenten. En er is het indrukwekkende klantenbestand met onder meer Taylor Swift, Beyoncé, Rolling Stones, Madonna, U2, Rammstein en Robbie Williams. De Meyer en zijn bedrijf heeft bijvoorbeeld de bekende ‘The Claw’ van U2 gemaakt. Een foto van de testopbouw – met in de achtergrond de kerk van Werchter – hangt in huis bij Bono zelf.

Hedwig De Meyer heeft vorig jaar de fakkel doorgegeven aan Hans Willems, die zelf naam maakte met WICREATIONS, specialist in alles wat beweegt op een podium. De Meyer blijft wel voorzitter en Chief Visionary Officer. Hij ontvangt voor zijn verdienste de Sector Lifetime Achievement Award op de MIA’s. Met de Award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

‘De MIA’s’, Eén, donderdag 26 januari om 20.40 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER