De natuurgebieden De Kievit en Breeven worden vooral gekenmerkt door bossen, weiden en heidestroken.© Marc Verachtert - Natuurpunt

Natuurpunt breidt Breeven uit met 142 hectare

Geel -

Natuurpunt heeft het domein De Kievit op de grens van Geel-Ten Aard en Kasterlee kunnen overnemen. Daarmee breidt de vereniging het eigen natuurgebied Breeven in één klap met 142 hectare uit.

Hans Otten

Bijna anderhalve vierkante kilometer aan waardevolle bos- en heidegebieden zijn eind vorig jaar in handen van Natuurpunt gekomen. Het gaat om domein De Kievit, dat aansluit bij bestaande natuurgebied Breeven. Eerder had de natuurvereniging ook al de hand weten te leggen op 100 hectare elders op het domein De Kievit. Met de nieuwe verwerving creëert de groep zo een groene gordel tussen de Kempense Heuvelrug in Kasterlee en het Prinsenpark in Retie.

Het was baron Karel Coppens die het domein De Kievit in de negentiende eeuw aankocht. Hij ontgon het heidegebied voor landbouw en bos. Coppens was een persoonlijk raadgever van Leopold I, die zelf zowat 4.000 hectare aan percelen in dit grensgebied van Geel, Retie, Dessel en Mol aankocht. De Kievit schurkt zo aan tegen het bekende Koninklijk Domein, een voorloper in moderne landbouw uit het midden van de negentiende eeuw. Baron Coppens, die later vlak bij een eigen grafheuvel zou krijgen, verkocht De Kievit dan weer aan de adellijke familie Dierckx de Casterlé. Een telg van dat geslacht bewoonde recent nog een villa op de Geelse oever van de Kleine Nete op de Turnhoutseweg.

Natuurpunt kon van de familie Dierckx de Casterlé de vennootschap Stoket Beheer overnemen. Stoket is de naam die inwoners van Kasterlee en Ten Aard aan het bosgebied op de grens geven. De uitdrukkelijke wens van de familie was dat het domein zo veel mogelijk als één geheel bij elkaar zou blijven. Met de aankoop zou ongeveer 4 miljoen euro gemoeid zijn, voor het grootste deel gesubsidieerd vanuit de Blue Deal van de Vlaamse overheid. Natuurpunt wil nu zelf nog eens 1 miljoen euro investeren in De Kievit. Dat geld zou vooral gaan naar het herstel van een oude veldvijver, een zogenaamde wouwer. Die ligt al meer dan een eeuw droog, terwijl landbouwers de put sindsdien voor gewassen bewerkten. Ook wil de vereniging de biodiversiteit herstellen.

De Kievit is overigens ook door recreanten en natuurliefhebbers nu al te ontdekken, want het wandelknooppuntennetwerk slingert er zich al doorheen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners