Post Zuid van Brandweer Zone Antwerpen hielden een minuut stilte voor het justitiepaleis.© Radio 2

Brandweer klaagt agressie tegen hulpverleners aan, minister Verlinden wil geweld tegengaan met bodycams

Hulpverleners zullen in de toekomst uitgerust worden met bodycams. Dat belooft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden na een overleg met de vakbonden ACOD en ACV.

gjs, alyaBron: BELGA

In heel het land kwamen woensdagochtend hulpdiensten bijeen om agressie tegen hulpverleners aan te klagen. Ze deden dit onder meer door een minuut stilte te houden. “Alle kazernes van Zone Antwerpen hebben deelgenomen aan de minuut stilte woensdagochtend. Post Zuid deed aan het justitiepaleis, aan de Bolivarplaats”, zegt Jasmien O, woordvoerster van Brandweer Zone Antwerpen.

De vakbonden ACOD LRB en ACV Brandweer zijn woensdagnamiddag in gesprek gegaan met Annelies Verlinden (CD&V), de minister van Binnenlandse Zaken. Ze eisten dat de minister een concreet plan opstelt om zo het aangroeiende geweld tegen hulpverleners een halt toe te roepen. De vakbonden en Brandweer Zone Antwerpen ijveren onder meer dat hulpverleners die slachtoffers werden van agressie, anoniem aangifte kunnen doen. “Afgelopen jaar hebben er zestien personen een melding gemaakt, maar er zijn wellicht veel meer gevallen. Elk geval is er één te veel”, aldus O van Brandweer Zone Antwerpen.

© Radio 2

Wijziging strafwetboek

Het gesprek tussen de minister en de vakbonden verliep constructief, luidt het. In de komende maanden worden de gesprekken voortgezet om de gedeelde aanpak te evalueren, en de acties waar nodig bij te sturen. De minister van Binnenlandse Zaken wil naar eigen zeggen een duidelijk signaal geven: “Aan onze brandweerlieden en ambulanciers wordt niet geraakt”, stelt ze.

Om ervoor te zorgen dat de hulpverleners geen slachtoffer van geweld worden bij de uitoefening van hun werk, terwijl ze hulp bieden, wil Verlinden snel verdere stappen zetten. De wijziging van het strafwetboek grijpt ze aan om de straffen voor geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers te verstrengen, door ze gelijk te trekken met de straffen voor geweld tegen politiemensen. Het ontwerp hiervan is al goedgekeurd door de ministerraad.

Bodycams

Een nieuwe maatregel is het gebruik van bodycams door hulpverleners. Minister Verlinden heeft een wetsontwerp opgesteld dat het gebruik van bodycams door brandweerlieden en ambulanciers mogelijk maakt. De beelden kunnen dienen om daders op te sporen en te gebruiken als bewijsstuk.

“Daden van geweld moeten krachtig worden bestreden, en een verdere escalatie moet worden vermeden”, aldus minister Verlinden.

© Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER