Tijdens de voorafgaande vergaderingen waren bijna alle lokale verenigingen en een aantal lokale ondernemers uit Peulis present.© rr

Lokale verenigingen zetten schouders onder eerste ‘Peulis by Light’: “Parcours met 5.000 theelichtjes”

Peulis -

De plaatselijke verenigingen van Peulis (Putte) organiseren op zaterdag 4 februari voor het eerst Peulis by Light, een lichtjeswandeling in het centrum. Het parcours van 2,5 kilometer wordt aan beide kanten afgeboord met in totaal 5.000 theelichtjes. Intussen zijn er al zo’n 4.000 bokaaltjes ingezameld om de kaarsjes tijdens het evenement af te schermen van de wind.

Kristof Van Rompaey

Het idee voor Peulis by Light ontstond in maart 2022, tijdens een receptie voor het 125-jarig jubileum van de Landelijke Gilde van Peulis. “Dat was tegelijk het startschot van Dorp in de Kijker”, vertelt Bert Christianen namens het (voorlopig nog) tijdelijke comité ‘ter bevordering van het dorpsgevoel’. “De bestuursleden van de verenigingen van Peulis schaarden zich snel achter het idee om gezamenlijk iets te doen in het dorp.”

Tijdens de voorbereidende bijeenkomsten waren bijna alle verenigingen van het dorp aanwezig, net als een aantal plaatselijke ondernemers. “We merkten dat er ook over andere zaken dan Peulis by Light gesproken werd”, zegt Christianen. “Mogelijk krijgt het tijdelijke comité dan toch een meer permanent karakter. We hopen in ieder geval dat het samenwerken aan dit project, ook al is het maar een aantal kaarsjes aansteken en in brand houden, wat licht en ook wat warmte brengt in onze buurt. Het is een initiatief dat beslist de moeite waard is. Het samen voorbereiden werkt verbindend en bevordert het dorpsgevoel.”

Archiefbeeld: een lichtjeswandeling van de Landelijke Gilde van Oelegem (Ranst). In Peulis wordt het parcours aan beide kanten afgebakend met in totaal 5.000 theelichtjes.© FH

Een aantal mensen is intussen al een tijdje in de weer met het verzamelen van kleine bokaaltjes om de theelichtjes tijdens het evenement te beschermen van de wind. “Op dit moment zitten we aan ongeveer 4.000 stuks, maar via de verenigingen, de school en buren komen nog dagelijks een aantal potjes binnen”, zegt Dirk Dockx, die samen met Dirk Schoovaerts en Dirk Dilles het plaatsen, aansteken en opruimen van de lichtjes coördineert.

Wauw-effect

De eerste Peulis by Light begint om 18u. Vertrekken kan tot 21u. Het vertrek vindt plaats aan de kerk. “Na het ontsteken van de lichtjes branden ze zo’n vier uren”, melden de organisatoren. “Onderweg kun je ook genieten van mooie lichteffecten, gedichten rond licht en vuur, animatie met licht en vuur, lichtgevende voetballers, fietsen die energie opwekken en boomstammen die licht geven. Natuurlijk zijn ook een hapje en drankje voorzien.”

De eerste Peulis by Light is een gezamenlijke inspanning van heel wat betrokkenen.© rr

Peulis by Light is een gezamenlijke inspanning van Ferm, ZVK Peulis, Vrije basisschool ’t Peultje, Samana, Okra, het spaarkaske van café De Kai, KWB, Wijzersterk, KLJ, SK Peulis, de kerkraad en Landelijke Gilde Peulis. “We nodigden onze dorpsgenoten uit om hun huis tijdens het evenement lichtgevend te versieren”, laten de initiatiefnemers nog weten. “We zijn er zeker van dat je af en toe wauw zult zeggen. Hou er rekening mee dat de lichtjes branden tot 22u. De wandeling eindigt in de winterbar aan het KLJ-lokaal.”

De lichtjeswandeling is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Deelnemen is gratis. De gemeente Putte ondersteunt het initiatief financieel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen