Kinesiste Ann Lauwers, hoofdverpleegkundige orthogeriatrie Wim De Schryver en geriater dr. Michaël Laurent.© Imeldaziekenhuis

Imeldaziekenhuis krijgt internationale erkenning voor opsporen botontkalking: “Inzetten op valpreventie”

Bonheiden -

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden krijgt een internationale erkenning voor zijn osteoporosezorg en zijn fractuurpreventie. De Internationale Osteoporose Federatie kent gouden, zilveren en bronzen sterren toe aan ziekenhuizen die een zorgpad opstellen om fractuurpatiënten te identificeren, te screenen op osteoporose en te behandelen.

Erik Van Eycken

Het Imeldaziekenhuis heeft als eerste Antwerpse ziekenhuis een bronzen ster op zak. “Een mooi resultaat, als je weet dat er nog maar weinig Belgische ziekenhuizen een ster kregen,” zegt dokter Michaël Laurent, verantwoordelijke voor het zorgpad fractuurpreventie en medisch diensthoofd geriatrie. Het ‘Capture the Fracture’-programma is een initiatief van de Internationale Osteoporose Federatie om de opsporing en behandeling van osteoporose bij patiënten met breuken te stimuleren.

De aandoening osteoporose kennen we beter onder de naam botontkalking. Het is een ziekte die zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomt. Botontkalking zorgt voor valbreuken. “Binnen ons ziekenhuis zetten we vooral in op valpreventie en een gezonde levensstijl met voldoende inname van calcium en lichaamsbeweging. Maar als er al breuken opgetreden zijn, is een behandeling met medicatie meestal aangewezen”, legt de geriater uit.

Te weinig budgetten

In 2019 waren er in België naar schatting 100.000 breuken door osteoporose per jaar, of zo’n 274 breuken per dag. “Door de vergrijzing wordt verwacht dat er tegen 2034 zo’n 123.000 breuken per jaar zijn,” licht dokter Laurent toe. “Jammer genoeg maakt de overheid nog geen prioriteit van preventie en worden hier weinig tot geen budgetten voor uitgetrokken.”

Om sneller osteoporose te kunnen vaststellen, kunnen ziekenhuizen een systematisch zorgtraject opstellen om fractuurpatiënten te identificeren, te screenen op osteoporose en te behandelen. Het Imeldaziekenhuis voldoet aan de internationale erkenningscriteria en kreeg daarmee een bronzen ster op de wereldkaart van ‘Capture the Fracture’. (evb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners