Debby Douwen verhuisde haar winkel in artikelen voor de westernsport van Meerhout naar Herentals.© Joren De Weerdt

D&D Horseshop opent gespecialiseerde ruiterwinkel: “Herentals is het hart van de western in ons land”

Herentals, Meerhout, Laakdal -

Met D&D Horseshop op de Geelseweg is Herentals een opvallende speciaalzaak rijker. Want uitbaatster Debby Douwen legt zich met haar winkel toe op de westerntak van de ruitersport, waarin ze zelf uitermate beslagen is.

Hans Otten

Wie afgelopen weekend op de Geelseweg passeerde, kwam in de omgeving van de bekende meubelzaak Prima-Lux plots oog in oog te staan met een paard in de berm naast de rijweg. Gelukkig was het geen levend exemplaar, maar het levensgroot object vestigde wel vakkundig de aandacht op de nieuwe aanwezigheid van D&D Horseshop.

De beginletters verwijzen naar de jonge zaakvoerster Debby Douwen uit Veerle-Laakdal, die de zaak een jaar of drie geleden op de Molseweg in Meerhout startte. Het tweede luikje horseshop doet al vermoeden dat het om een winkel in ruitermateriaal gaat, maar de onderneming richt zich op een heel specifieke tak. En daarin schuilt precies ook de reden waarom D&D Horseshop van Meerhout naar Herentals is verhuisd.

Er staat een paard in de berm. Het levensgrote object weet de aandacht wel op de nieuwe winkel te vestigen.© Joren De Weerdt

Hart van western

“De eerste reden is van praktische aard”, zeggen vader Tom en dochter Debby Douwen. “Ons huurcontract in Meerhout liep ten einde, terwijl we al eerder ons oog op dit pand in Herentals hadden laten vallen. En dit kwam toevallig net te huur. Die kans hebben we met beide handen gegrepen. Hier hebben we voldoende ruimte om ons aanbod degelijk te tonen. Maar bovendien zitten we hier op een drukke gewestweg, wat de zichtbaarheid van onze zaak aanzienlijk vergroot. Ik denk inderdaad dat veel passanten ons dankzij het paard voor de deur al hebben zien zitten, ook al zijn we dan pas afgelopen weekend open gegaan.”

© Joren De Weerdt

Maar de voorkeur voor de Keizerstede heeft dus nog een heel andere oorsprong, en die is voor een keer niet in het wielrennen te zoeken. “Wij zijn met onze producten gespecialiseerd in de westernsport, een aparte tak van de ruitersport. En we merkten al langer dat een groot deel van onze klanten vanuit deze omgeving komt. Want je kan gerust zeggen dat Herentals het hart van de western in ons land is, en daar zitten wij nu met onze winkel middenin.”

Debby is zelf op Europees niveau actief in het westernrijden.© Joren De Weerdt

Herentalse cowboys

Western is een aparte wereld binnen de ruitersport, met tal van eigen disciplines zoals showmanship, roping of trail riding. We associëren het automatisch met cowboys en Amerika, maar laat net het Herentalse koppel Bernard Fonck en Ann Poels er veelvuldig in geslaagd zijn om de Amerikanen in eigen land een poepje te laten ruiken door vele jaren na elkaar wereldkampioen te worden in de discipline reining. Dat kan je een beetje beschouwen als de westernversie van dressuur. De familie Poels stichtte overigens op een boogscheut van D&D Horses vandaan de Rawhide Ranch, een van de grootste western-maneges van het land. En recenter liep de jonge Herentalse cowboy William nog in de kijker in het VTM-programma Boer zkt Vrouw.

© Joren De Weerdt

Het gezin Douwen is zelf ook actief binnen de sport, met eigen stallen onder de naam D&D Horses in Veerle. Debby draait in de discipline barrel race al verscheidene jaren op Europees niveau mee. Maar omdat er in de buurt nauwelijks of geen winkels te vinden zijn waar je aangepast materiaal in het westerngenre kan vinden, begon ze dat zelf maar bij elkaar te zoeken. Eerst als hobby, later met een webshop en fysieke winkel onder de naam D&D Horses.

© Joren De Weerdt

Amerikaanse merken

“Je vindt bij ons al het materiaal voor paard en ruiter. Voor het paard gaat dat van halsters, bitten en zadels tot accessoires zoals showdekens, whiter straps(schoftbanden, red.) of borstriemen in westernthema. Voor de ruiter hebben we vooral spullen in het genre, zoals (cowboy) boots, hoeden en kleding. We zijn er trots op dat we enkele bekende Amerikaanse merken in ons aanbod hebben kunnen opnemen. Het heeft ons enkele jaren gekost om die te kunnen binnenhalen, maar dat is ons recent gelukt. Daar is heel veel vraag naar, maar in ons land eigenlijk bijna niet te verkrijgen. Dat maakt het toch wel speciaal.”

© Joren De Weerdt

Douwen mag Herentals dan wel het landelijke mekka van de westernsport noemen, de klanten komen van veel verder dan louter uit de Kempense regio. ”We hebben liefhebbers uit Nederland en Duitsland die bij ons producten komen kopen. Dat heeft vooral met ons Amerikaanse aanbod te maken. Er is ook maar een handvol winkels in dit genre, en vaak hebben die vooral Engelse producten. Dat is toch weer helemaal wat anders. Wij kunnen klanten natuurlijk altijd advies op maat over al onze producten geven.”

D&D Horses op de Geelseweg 8 in Herentals is iedere dinsdag tot en met vrijdag tot 18u, op zaterdag van 10u tot 17u.

www.ddhorseshop.be

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bedrijven Kempen