Op het raam van de cafetaria werd het gedicht Water aangebracht.© yjs

Weesgedichten krijgen plekje op ramen van woon-zorgcentrum

Sint-Niklaas -

Woensdagochtend werden de bewoners van woon-zorgcentrum De Spoele in Sint-Niklaas ondergedompeld in de wereld van de poëzie. Tegelijk brachten medewerkers van de Sint-Niklase bibliotheek ook ‘weesgedichten’ aan op de ramen van het woon-zorgcentrum. Daarmee gaven de bib en Cultuurtuin Waas het startschot van de Vlaamse Poëzieweek die loopt van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari.

Yannick Joos

De campagne ‘weesgedichten’ ontstond tijdens de coronapandemie. Geïnteresseerden konden hun raam ter beschikking stellen voor een weesgedicht om op die manier poëzie in het straatbeeld te brengen. Dit jaar stelde ook het woonzorgcentrum De Spoele haar ramen ter beschikking. Op het raam van de cafetaria werd het gedicht Water van Martijn den Ouden aangebracht. “De bewoners geven vaak aan dat ze cultuur bijzonder belangrijk vinden”, vertellen referentiepersoon dementie Veronique De Coster en teamcoach wonen en leven Marlies Poppe. “Het aanbrengen van het gedicht ging ook gepaard met een poëzielezing door Jana Arns. Zij bracht enkele gedichten van haar en van haar dochter, de Sint-Niklase kinderstadsdichter, Aya Van Vinckenroye.

LEES OOK. Leerlingen schrijven gedichten van overleden Stijn de Paepe op ramen

Ook voorzitter van Zorgpunt, Maxime Callaert, vindt het een goede zaak dat het startmoment van de Poëzieweek in het woon-zorgcentrum plaatsvindt. “We streven naar een open klimaat in onze woon-zorgcentra”, aldus de voorzitter. “Dit cultureel initiatief past daar perfect in.”

“In het Waasland nemen dit jaar de bibliotheken van Sint-Niklaas, Waasmunster, Stekene en Sint-Gillis-Waas deel”, vult Jerina Vanstraelen van Cultuurtuin WAAS verder aan. “Met de hulp van vrijwilligers werden er verspreid over Vlaanderen en Brussel zo’n 3.100 gedichten neergepend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners