Royal de Luxe komt terug naar Antwerpen: dit waren de vorige edities

Van 25 tot 27 augustus keert het Franse theatergezelschap Royal de Luxe voor de vijfde keer terug naar Antwerpen, precies 25 jaar na hun eerste grote optreden in 1998. Sindsdien zijn ze al enkele keren teruggeweest in de stad, met grote en kleine shows. Het is nog niet zeker welk spektakel het gezelschap deze zomer zal brengen. We geven je al wel een overzicht van de vorige jaren.

Linde Schots

1998: “Terug uit Afrika”

Na twee kleinschalige optredens in 1993 en 1995, verscheen het Franse theatergezelschap Royal de Luxe in 1998 voor het eerst met een groot optreden in Antwerpen. Een witte reus en een zwarte babyreus die dagenlang naar elkaar op zoek waren in de Antwerpse straten kwamen elkaar eindelijk tegen op de Grote Markt, omringd door een enthousiaste menigte. De hereniging werd gevierd met een spetterend Afrikaans feest, en Royal de Luxe eindigde met een parade langs de Scheldekaaien.

© Peter Persoons

2006: Sultan en Olifant

In 2006 verscheen de theatergroep opnieuw in de Antwerpen met een groot optreden. Het spektakel begint met een raketinslag, waarmee een kleine reuzin haar introductie maakt. Verderop in de stad wandelde een enorme olifant door de straten met een Indische sultan op zijn rug. Die laatste was op zoek naar het reuzenmeisje. De toeschouwers, zo’n 700.000 mensen, waren ontroerd toen de twee elkaar terugvonden.

De sultan op zijn olifant en het reuzenmeisje© Pol De Wilde- VUM

ANTWERPEN LIVE. Onze reporter over terugkeer Reuzenpoppen Royal De Luxe: “Een buitenkans dat ze zo vaak voor Antwerpen kiezen”

2010: Duiker, zijn Hand en de Kleine Reuzin

Twaalf jaar geleden konden zo’n 800.000 toeschouwers opnieuw genieten van een groot optreden van Royal de Luxe in de Antwerpse haven. Een reuzenduiker werd uit het water gehaald aan het Kattendijkdok, terwijl een reuzenmeisje, het nichtje van de duiker, lag te slapen op de Zuiderdokken. Na een jarenlange zoektocht, zo vertelt de legende, vinden ze elkaar terug.

De duiker© AFP

2015: Oma Reus en de Kleine Reus

In 2015 kreeg de stad Oma Reus en haar kleinzoon over de vloer. En voor de eerste keer kon de reuzin ook spreken. In een verzonnen taal vertelde ze verhalen over Antwerpen, die voor de ruim 900.000 toeschouwers vertaald werden door een tolk.

Omareus© BELGAIMAGE

Kleinzoon

2023: Bull Machin

Dit jaar steelt naar alle waarschijnlijkheid Bull Machin, een stalen bulldog van 4,4 meter hoog, de show. Wat het theatergezelschap precies zal brengen, weten we nog niet, maar de Franse pers is alvast laaiend enthousiast: “Je kan de beestjes zien ademen, knipperen en zelfs kwijlen. Het hoogtepunt van het spektakel ontvouwt zich op de slotdag. Tijdens een grote race door de straten van de stad ontpoppen de honden zich tot twee poëtische en innemende reuzen.”

Bull Machin in Frankrijk© PHOTOPQR/LE PROGRES/MAXPPP

Van 25 tot 27 augustus zal het spektakeloptreden van Royal de Luxe te zien zijn in de Antwerpse straten.

LEES OOK. Reuzenpoppen van Royal De Luxe komen vijfde keer naar Antwerpen: bulldog van 4,4 meter hoog zal de show stelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht