Vier personen riskeren een veroordeling voor informaticabedrog.© Getty Images/iStockphoto

24-jarige man maakte 22 slachtoffers via phishing en riskeert 3 jaar cel

Mol -

Vier mannen stonden woensdag in Turnhout terecht voor informaticabedrog of phishing. Een van hen, Q.N. (24) uit Mol, riskeert een effectieve celstraf van drie jaar voor het versturen van mails in naam van een bank aan in totaal 22 slachtoffers.

Q.N. uit Mol zit momenteel in Nederland een gevangenisstraf uit voor een poging tot moord. Hij liet zich woensdag door zijn advocate vertegenwoordigen op de rechtbank in Turnhout in een zaak van informaticabedrog. De twintiger stond met drie medebeklaagden terecht voor phishing bij 22 slachtoffers tussen augustus en oktober 2017. “De slachtoffers ontvingen allemaal een e-mail, zogezegd afkomstig van hun bank, met de vraag om hun bankkaart te vernieuwen. Door te klikken op een link en gegevens in te voeren, verdween er geld van hun rekeningen”, zei openbare aanklager Catherine Dederen. “Q.N. deed een beroep op kwetsbare jongeren uit de omgeving van Mol om hun rekening ter beschikking te stellen. Als je bij hem je bankkaart ter beschikking stelde, kon je geld verdienen.”

Een van de slachtoffers werd door de man opgelicht voor een bedrag van 24.000 euro. Omdat het onderzoek lang heeft geduurd en de redelijke termijn wat overschreden is, vorderde de openbare aanklager een effectieve gevangenisstraf van ‘slechts’ drie jaar voor N. De drie anderen riskeren celstraffen van vijf maanden en opschorting van straf.

“Mijn cliënt, opgegroeid in een Surinaams gezin, verhuisde op jonge leeftijd naar België. Ze hadden alle moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en hij kwam al vroeg in aanraking met politie en justitie”, vertelde meester Jente Denckens, de advocate van Q.N.

De rechtbank doet over enkele weken een uitspraak. (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners