Themabeeld.© Dirk Vertommen

Zes maanden voorwaardelijk gevorderd tegen man die partner slaat en bij de keel grijpt: “Maar het gezin is nu hechter dan ooit”

Duffel -

Een veertiger uit Duffel moest zich woensdag in de rechtbank van Mechelen verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen aan zijn partner. Hij sloeg zijn vrouw en kneep ook haar keel dicht. Hij riskeert een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel, maar volgens zijn advocaat is het gezin nu hechter dan ooit. Hij vraagt daarom een opschorting.

Stijn Van de Sande

Op 30 december 2021 liep een discussie tussen een veertiger uit Duffel en zijn partner compleet uit de hand. Het gezin kwam omstreeks 23u ’s avonds thuis van een familiefeestje toen het koppel ruzie kreeg over het alcoholgebruik van de man. “Die discussie is jammer genoeg volledig uit de hand gelopen”, vertelde de man woensdag in de correctionele rechtbank van Mechelen. Hij stond er terecht voor slagen en verwondingen aan zijn partner.

“Het zou niet de eerste ruzie over de man zijn alcoholgebruik geweest zijn”, aldus het openbaar ministerie. “De discussie escaleerde en de vrouw smeet de inhoud van een glas water naar haar man. Daarop sloeg hij haar twee keer in het gezicht en ging hij ook achter de vrouw staan. Hij kneep haar keel zo hard dicht dat ze bijna geen adem kon halen. De vrouw beet daarop in zijn vinger, waarna hij zijn greep loste. Ze riep op haar 11-jarige zoon, waarna de man opnieuw kalmeerde. Toen de politie ter plaatse kwam, stelden de agenten vast dat de vrouw duidelijke verwondingen had.”

Minimaliseren

Het parket tilt zwaar aan de feiten, vooral omdat er al eerder sprake zou zijn geweest van hevige discussies binnen het koppel. “En ook de houding van de beklaagde stoort me”, klinkt het. “Meteen na de feiten wentelde hij zichzelf in de slachtofferrol en ontkende hij zelfs zijn partner aangevallen te hebben. Hij zou zichzelf enkel verdedigd hebben. Nu staat hij hier terecht in de rechtbank en blijft hij de feiten minimaliseren. Hij ziet de ernst er blijkbaar niet ten volle van in. Ik vorder daarom een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 800 euro, beide met uitstel.”

De advocaat van de beklaagde vroeg om zijn cliënt een probatie-opschorting op te leggen. Hij krijgt dan geen straf, maar krijgt wel voorwaarden opgelegd. “Het koppel is opnieuw samen en het gezin is zelfs hechter dan ooit”, aldus de raadsman. “Mijn cliënt drinkt ook veel minder alcohol en is zeker niet de agressieve dronkaard die er van hem gemaakt wordt. Hij is zelf vragende partij voor een probatie-opschorting, zodat hij verder opgevolgd kan worden.”

De rechter velt een vonnis op 15 februari. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners