Oliver en Hannelore op het water van Port Phillip, de baai van Melbourne waar het WK Cadet onlangs plaatsvond.© RR

Oliver Brands (17) blikt terug op onvergetelijk avontuur in Australië als deelnemer WK zeilen Cadet: “Later word ik kapitein ter lange omvaart”

Halle-Zoersel/Sint-Katelijne Waver/Linkeroever -

Oliver Brands (17) en Hannelore Cammaer (12) hadden door omstandigheden de wind niet echt in de zeilen op het WK Cadet in de baai Port Phillip in het Australische Melbourne. Maar de stuurman uit Halle-Zoersel en zijn fokkemaatje uit Sint-Katelijne Waver beleefden er wel 23 fantastische dagen. “Ik ben gepassioneerd door boten en schepen, maar niet alleen door kleintjes. Ik wil later kapitein worden van een oceaanreus en daarop de wereld rondvaren”, vertelt Oliver beslist.

Jan Auman

Oliver Brands was pas vijf jaar oud toen hij voor het eerst te water ging op het Galgenweel, op Linkeroever. Zijn ouders hadden elkaar als zeilinstructeurs op vakantie leren kennen. Het zeilvirus zit bij de familie Brands-Van Gorp dus in de genen.

Oliver speelt ook prima hockey, maar zijn hart slaat toch het snelst voor de watersport. Met zijn 1,98m past de scholier amper in zo’n Cadet, het kleine tweemanszeilbootje met steekzwaard waarmee hij de voorbije jaren heel gezwind de Europese wateren bevoer. Dat laatste viel ook de trainers van de Belgian National Cadett Class (BNCC) op, de vzw die de grootste nationale zeiltalenten begeleidt. Oliver en zijn fokkemaat behaalden vorige zomer onder meer een vijfde plaats op het EK.

Oliver en Hannelore wriemelen zich tussen de andere Cadetten.© RR

Slechts twee Belgische duo’s

“Aan het WK in Australië namen slechts twee Belgische duo’s deel”, vertelt Oliver terecht trots. “We moesten onze reis wel zelf betalen. Ik vond via crowdfunding in het IT-bedrijf Consono gelukkig toch één sponsor en mijn ouders hebben ook een beetje bijgedragen, maar ik heb nog een grote schuld uitstaan waarvoor ik de komende maanden flink wat vakantiewerk zal moeten verrichten om die te kunnen aflossen.”

En dan kon Oliver de kosten nog beperken, dankzij de relaties van de BNCC en het gastgezin Grieve, dat hem in Melbourne drie weken heeft opgevangen en begeleid. “Ze hielpen ons ook aan een meer geschikte boot, want de huurschuit die ons aanvankelijk was toegewezen, trok op niks. Ook de Cadet waarmee we onze races uiteindelijk hebben gevaren, was niet ideaal. Hij was uit polyester gemaakt, in tegenstelling tot de Executric, onze vertrouwde boot in Antwerpen, die van hout is. Dat verschil heeft ons parten gespeeld. Maar onze boot ook nog eens mee naar de andere kant van de wereld vervoeren, dat zat er helaas niet in.”

Oliver met zijn BNCC-pet op, niet op het water in de Executrix, maar op ander vertrouwd terrein: thuis achter de piano.© JAA

Zeekapitein

Oliver en Hannelore werden finaal 19de op 32 teams. Daarbij komt wel nog een extra diploma voor het maken van de meeste progressie tijdens de competitie. Niet slecht, als je weet dat de twee jongeren weinig of geen begeleiding hadden in Port Phillip, zoals de mooie baai voor Melbourne heet. Aan Olivers zeilinzichten en fysieke conditie heeft het alvast niet gelegen. De jongeman fietst elke dag ruim drie kwartier heen en weer tussen van Halle en Borgerhout, waar hij in het vijfde jaar van het Xaveriuscollege zit.

“Ik ga nu over naar een andere zeilklasse: de Snipe”, vertelt Oliver, die ook nog eens aardig piano speelt. “De Olympische Spelen halen, zit er wellicht niet in. Maar het water ben ik nog lang niet beu. Integendeel. Ik ga blijven zeilen en weet nu al dat ik na het middelbaar hogere studies ga aanvatten om kapitein ter lange omvaart te worden. Mijn oudere broer Mathias is er nu al aan begonnen. Het lijkt me zalig om met zo’n groot schip de wereldzeeën af te varen.” (jaa)

Oliver en Hannelore op het erepodium na één van de WK-races, op plaats nr. 2.© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners