Een van de grote loodsen, onderdeel van een oude meubelfabriek, staat leeg door stabiliteitsproblemen.© Dirk Vertommen

Masterplan geeft site oude meubelfabriek op Battelsesteenweg nieuwe toekomst: “Kansen voor duurzame stadsvernieuwing”

Mechelen -

De stad Mechelen en Ecoso werken aan een nieuwe toekomst voor de site van een oude meubelfabriek op de Battelsesteenweg. De grote loods op het terrein staat leeg sinds er stabiliteitsproblemen opdoken. Een masterplan moet de eerste aanzet zijn voor een duurzame herbestemming. ROJM kan er gewoon blijven.

Sven Van Haezendonck

De gebouwen op de Battelsesteenweg 50 maken deel uit van een voormalige meubelfabriek. Naast het Fietsatelier van Ecoso vzw was er gedurende vele jaren ook de houtbewerking van ’t Atelier gevestigd. Die is ondertussen uitgegroeid tot Recuplan, de eerste circulaire bouwmarkt in Mechelen. De nieuwbouw van het Fietsatelier en de renovatie van de gebouwen van het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen (ROJM) zorgden al voor een opwaardering van de site.

LEES OOK ‘Circulaire houthub’ Recuplan tovert houtoverschotten om tot bruikbare bouwmaterialen

Obstakel is de leegstaande loods, ooit een werkplaats van het OCMW, die momenteel leegstaat. “De site, een unieke locatie net buiten het stadscentrum, heeft een groot potentieel. We moeten nadenken over concrete toekomstmogelijkheden”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

ROJM heeft in een van de oude loodsen een mooi onderkomen met een voetbalveld.© Dirk Vertommen

Typerend voor de site, met een atelier en loodsen, is dat de groei in het verleden spontaan verliep. Daardoor liggen de gebouwen wat gewrongen rond het binnengebied. De gemeenteraad heeft maandag het licht op groen gezet om een masterplan te laten opmaken voor de site. De stad werkt daarvoor samen met Ecoso, omdat de vzw deels ook eigenaar is. Het maatwerkbedrijf voor lokaal, sociaal en circulair ondernemen heeft interesse om haar activiteiten op de site uit te breiden.

LEES OOK. Fietsatelier en E-bis openen grotere winkel op Rode Kruisplein: ook leasefietsen krijgen tweede leven

Studie van 50.000 euro

Beide partners slaan de handen in elkaar om tot een gedragen visie te komen. “Er is een globale visie nodig. De opmaak van het masterplan omvat zowel een haalbaarheidsstudie voor het projectgebied als een stedenbouwkundige studie voor het ruimere bouwblok”, legt schepen Geypen uit.

De studie, waarvan de kostprijs op zo’n 50.000 euro wordt geraamd, moet dus de ruimtelijke en financiële haalbaarheid aantonen van een toekomstig project. ROJM behoudt er sowieso zijn plek, maar de stad wil ook aanpalende partners zoals zetelfabriek Cammers, Bioplanet en de eigenaars van Het Olivetenhof bij de studie betrekken.

De lokalen van ROJM toen ze nog volop in afwerking waren. Ze tonen het potentieel van de rest van de gebouwen op de site.© rr

“De ligging tussen en tegen andere gebouwen maakt er geen evidente oefening van. De strategische ligging biedt wel kansen voor duurzame stadsvernieuwing”, zegt Greet Geypen. Tegen de zomervakantie moeten de resultaten van het masterplan in principe bekend zijn.

Beide partners opteren er alvast voor om de hele site niet in een keer aan te pakken, maar in fases. “Dat is realistischer. Het biedt ons de kans om een visie op te maken voor het volledige bouwblok en de bredere context en de kwaliteit te bewaken”, vertelt de schepen.

LEES OOK. Voedselhub Mechelen redt tonnen eten van afvalberg en helpt er kansarmen mee: “De nood neemt jammer genoeg toe”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen