Duitsland bevestigt: 14 Leopard 2-tanks naar Oekraïne

In een eerste fase zal Duitsland 14 gevechtstanks van het type 2A6 uit de voorraden van het Duitse leger aan Oekraïne leveren. Dat zegt regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit woensdag in een mededeling.

lsBron: Belga, BBC

De Duitse regering geeft ook toestemming aan andere landen die over de Leopard 2-tanks beschikken, om de tanks naar Oekraïne te sturen. Daarnaast zal Duitsland ook opleidingen voorzien om de tanks te kunnen gebruiken en onderhouden, en stuurt het land ook munitie mee.

“Deze beslissing volgt onze gekende lijn om Oekraïne zo goed mogelijk te ondersteunen”, klinkt het in de mededeling van Duits bondskanselier Olaf Scholz. De bondskanselier stelt in de mededeling dat Duitsland “internationaal nauw gecoördineerd” handelt. Met deze aankondiging bevestigt hij ook officieel wat dinsdag al geschreven werd door de Duitse pers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al maandenlang vraagt Oekraïne om gevechtstanks van westerse makelij voor de strijd tegen de Russische agressor. Met zulke tanks hoopt Oekraïne om meer terrein te heroveren. Naar verwachting zullen ook de Verenigde Staten woensdag de levering van M1 Abrams-tanks concreet maken.

LEES OOK. Amper een vijfde van de Leopard-tanks staat in Duitsland en toch kijkt heel Oekraïne naar hen: hoe komt dat en wat als ze levering weigeren?

LEES OOK. Duitsland gaat toch Leopard-tanks leveren aan Oekraïne, ook VS gaat tanks sturen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER