© RTV

Vrienden willen monument oprichten voor verongelukte wielrenner Lars Janssens: “Hij zou voor mij hetzelfde doen”

Herentals, Merksplas -

Wielertalent Lars Janssens overleed vorige zomer op 16-jarige leeftijd nadat hij tijdens een trainingsrit in Malmedy was aangereden. Vijf leeftijdsgenoten zamelen nu geld in om Lars te herdenken met een monumentje.

Hans Otten

De Kempense wielerwereld verkeerde vorige zomer in diepe rouw. De 16-jarige Lars Janssens uit Merksplas was met zijn wielerploeg TeamKempen begin augustus op training in Malmedy, toen hij werd aangereden door een bestelwagen. Enkele dagen lang vocht hij voor zijn leven in het ziekenhuis, maar het bleek een ongelijke strijd. Zijn uitvaart in het crematorium Pontes in Turnhout werd door honderden mensen bij gewoond.

LEES OOK. Emotioneel afscheid van wielrenner Lars (16): “Toen je idool Toon Aerts langskwam, rolden er twee tranen over je gezicht”

De uitvaart vond plaats op 13 augustus in Turnhout.© Bert De Deken

Mateo Horemans (Olen), Gutte Weuts (Vorselaar), Aksel Sluyts (Grobbendonk), Thibe Piessens (Herenthout) en Nikita Laenen (Olen), Vijf leerlingen van het vijfde jaar TSO op campus De Vesten van het Gemeenschapsonderwijs in Herentals, hebben nu verschillende acties lopen om geld in te zamelen. Hun doel: een gedenkteken of monumentje ter ere van Lars oprichten. Hoewel de secundaire school bekend staat om zijn faciliteiten voor aanstormend wielertalent was Lars Janssens er zelf geen leerling.

Mateo liet een collage met wielerfoto’s van zijn goede vriend Lars Janssens maken.© Hans Otten

Hechte band

“Maar Lars was een hele goed vriend van mij”, zegt Mateo Horemans uit Olen. “We kenden elkaar al sinds we 7 jaar waren en samen bij de Vlaamse Wielerschool in Herentals begonnen te rijden. Die band is altijd groter en hechter geworden. We spraken op de koersen altijd met elkaar af. We reden dan wel bij verschillende teams, we probeerden elkaar altijd te helpen. Maar ook buiten het wielrennen zagen we elkaar regelmatig. Ik ben na het ongeval vorige zomer nog bij hem in het ziekenhuis geweest, maar toen was hij al 98% hersendood. Het was toen al duidelijk dat de kans heel klein was dat hij er nog door zou komen.”

De jongens zijn een wafelverkoop gestart en hebben op meer dan twintig plaatsen in winkels en bedrijven in de omgeving vrijegiftpotten geplaatst. Ze broeden intussen op een actie tijdens de Krawatencross op 12 februari in Lille. “Daar zitten we dan in het hart van de wielerwereld, bij het juiste publiek.” Hun project past binnen het jaarlijkse initiatief waarbij de Herentalse Lions Club de lokale scholen uitdaagt om sociale projecten in te dienen voor financiële steun. Ze hopen dat de serviceclub hen ook wil belonen met een bepaalde som.

In tal van winkels en bedrijven zijn potten voor vrije giften geplaatst.© Hans Otten

Zegen van ouders

“Het is mijn bedoeling om een klein monument of gedenksteen te zetten op de plaats van het ongeval. We moeten nog bekijken wat mogelijk is, mee afhankelijk van het budget. We hebben al overleg gehad met de ouders van Lars. Zij bleken al met iets gelijkaardigs bezig te zijn, maar zij hebben zich nu helemaal achter ons initiatief geschaard. Lars zou voor mij hetzelfde gedaan hebben, daar ben ik zeker van”, zegt Mateo.

Gutte heeft een achterneef die bij Lars in TeamKempen reed en in augustus mee op wielerstage was, maar verder hebben de andere jongens geen enkele band met Lars. Toch waren ze allen meteen te vinden voor het idee van Mateo. “Het verhaal drukt je nog eens met de neus op het feit dat het heel snel afgelopen kan zijn”, zeggen Thibe en Nikita. “Je staat daar helemaal niet bij stil, maar Lars was wel even oud als ons. Dat is veel te jong. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.”

Lars naast zijn idool Toon Aerts.© rr

Het gedachtenisprentje van Lars.© Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners