© RTV

Dierenvrienden brengen verzwakte eend Boemel naar VOC Neteland: “Vermoedelijk speelt hoge leeftijd een rol”

Heist-Goor -

Inwoners van Heist-Goor (Heist-op-den-Berg) moeten sinds deze week hun geliefde mascotte Boemel missen. De eend flaneert normaal in en rondom de vijver in het publieke wandelpark in het centrum, maar bezorgde bezoekers merkten op dat het dier zich al een tijd niet goed in de veren voelde. Twee van hen wisten Boemel te vangen en brachten het dier maandag naar VOC Neteland in Herenthout.

Kristof Van Rompaey

Eend Boemel haalde in 2020 al eens de media nadat ze verstrikt raakte in boomwortels aan haar vaste verblijfplaats in Heist-Goor. Nadat hun geliefde mascotte een maand lang op krachten kwam bij VOC Neteland, kregen de Gorenaren hun Boemeltje in goede gezondheid terug. De voorbije weken maakten verschillende mensen zich op sociale media opnieuw zorgen over de toestand van de eend. Volgens de meldingen zag Boemel er gewond of slecht uit.

LEES OOK. Geredde eend Boemel komt na maand terug thuis

Maandag schoten twee Goorse dierenvrienden in actie. Ze vingen het dier en brachten het naar VOC. Daar wordt het intussen onderzocht en komt het in de mate van het mogelijke weer op krachten. “De eend kwam verzwakt en met een vuil verenkleed bij ons toe”, vertelt dierenverzorger Aïssa Swaerts van VOC. “We vermoeden dat een hoge leeftijd daar voor een groot stuk tussenzit. We merken dat het dier wat mankt bij het stappen, maar we stellen nergens verwondingen vast. Waarschijnlijk heeft het dus wat artrose in de poten. Er gebeurt nu onder meer ook een mestonderzoek om uit te sluiten dat de eend parasieten heeft.”

Opvolgen en afwachten

De exacte leeftijd van Boemel durven ze bij het VOC niet in te schatten. Of de oogappel van Heist-Goor ooit nog terugkeert naar de vijver in het centrum, ligt nog niet vast. “Nu is het dier zeker nog niet klaar om vrijgelaten te worden”, zegt Swaerts. “Als het weer helemaal op krachten komt, dan kan het eventueel terugkeren naar de plek waar het gevonden is. Dat bezorgt een ouder dier vaak wat minder stress dan te moeten wennen aan een nieuwe omgeving. Het is ook niet uit te sluiten dat het dier zich in de laatste levensfase bevindt en van ouderdom zou overlijden. Het is nu een kwestie van verzorgen, opvolgen en afwachten.”

Intussen meldt VOC Neteland dat Boemel hoogstwaarschijnlijk toch niet meer naar Heist-Goor terug zal keren. “Ze had onder andere al moeite met het trapje in de vijver”, klinkt het. “Omdat ze extra zorg nodig heeft, zal ze waarschijnlijk een nieuwe thuis krijgen.”

 (kvro)

Archiefbeeld: eend Boemel werd in juli 2020 weer uitgezet in Heist-Goor na een verblijf van een maand bij VOC Neteland.© Kristof Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners