© atv

CD&V en Groen slaan samen als dorp24: “Alternatief voor almachtige projectontwikkelaars en hun politieke verdedigers”

Schilde, ’s-Gravenwezel -

CD&V en Groen, voorlopig de twee voornaamste oppositiepartijen in Schilde, bundelen de krachten en ideeën in de nieuwe politieke beweging dorp24. De laatste tijd was al duidelijk dat ze gemeenschappelijke standpunten innamen. Meer dan waarschijnlijk dienen ze voor de lokale verkiezingen van 2024 ook een gezamenlijke lijst in. “In tegenstelling tot de huidige meerderheid en de vele projectontwikkelaars, koesteren wij onze dorpen wel”, klinkt het bij de oprichters.

Jan Auman

Eén van de slogans in de nieuwe oranje-groene huisstijl van dorp24© rr

“Dorp24 is een nieuwe beweging die een alternatief wil bieden voor het huidige beleid van het gemeentebestuur van Schilde”, stelt haar woordvoerder Peter Van Achteren.

“Wij stellen immers vast dat er grote behoefte is aan een bestuur op maat van alle inwoners. We opereren niet vanuit het chagrijn. Onze grondhouding is juist positief. We willen bekend worden als een beweging die de inwoners centraal stelt en transparant opereert met open vizier: een beweging die gedragen wordt door gezond verstand, rede en een integer moreel kompas.”

De afgelopen jaren heeft het huidige lokaal bestuur de inwoners van Schilde een slechte dienst bewezen, vinden de politici die vandaag nog onder de vlag van Groen en CD&V varen.

“De coalitiepartijen hebben de burgers in de steek gelaten”, klinken ze eenstemmig. “In Schilde zijn het de grondspeculanten en projectontwikkelaars die de touwtjes in handen hebben. Mega-luxeprojecten rijzen als paddenstoelen uit de grond. Tot nu toe werden deze legislatuur al achttien buurtcomités opgericht als protest tegen megalomane projecten, ondoorzichtige besluitvorming en het systematisch omzeilen van inspraak.”

Ook een schrijnend gebrek aan resultaten op het vlak van veilige mobiliteit, ontharding en vergroening, betaalbaar wonen en vrijetijdsinfrastructuur spelen Schilde en ’s-Gravenwezel volgens dorp24 parten.

“Mensen vervreemden van de klassieke partijpolitiek. Ook in Schilde dreigt deze vervreemding. We merken bij onze inwoners de nood aan een politiek alternatief dat het vertrouwen in de lokale politiek herstelt. Daarom is het hoogtijd voor een frisse, nieuwe aanpak”, aldus Van Achteren.

Eén van de vele immoprojecten die al jaren als paddenstoelen uit de grond schieten in Schilde, hier aan de Wijnegemsteenweg in ‘s-Gravenwezel.© JAA

Projectontwikkelaars

Het motto van de nieuwe lokale politieke beweging luidt: een dorp op mensenmaat!’. De naam dorp24 werd geïnspireerd op het jaar van de volgende verkiezingen, de betrokkenheid bij de inwoners van beide deelgemeenten, de ambitie om de dorpen ‘terug te geven’ aan de inwoners en het koesteren van de gezelligheid die uitgaat van een dorp. Het is ook een knipoog of is het een opgestoken vinger, naar de in Schilde zo actieve projectontwikkelaars.

Voorlopig telt dorp24 in de gemeenteraad vier verkozenen: Hans Hanssen, broer van televisiepersoonlijkheid Evi Hanssen, en Marleen Struyf, zus van dat ander schermgezicht Annemie Struyf vormen samen de CD&V-fractie De kleuren van Groen worden momenteel verdedigd door Pieter-Jan Fraussen en de jonge Margot Van Overtveldt.

“Dorp24 is ontstaan uit de samenwerking tussen onze gemeenteraadsfracties”, aldus het kwartet. “Omdat ook heel wat niet-partijgebonden burgers zich willen aansluiten, werd de beweging dorp24 opgericht. Een logisch gevolg is dat onze lokale afdelingen vanaf nu zullen samenwerken onder de naam dorp24.”

Gelijkgezinden gezocht

“Dorp24 zal zich in de komende maanden verder focussen op acties en evenementen. Onze eerste acties, namelijk de wandeling naar het (deels afgesloten) Kluiskerkpad en de Sinterklaas-inzamelactie waren alvast een groot succes. In de nabije toekomst plannen we nog meer acties rond fiets- en zebrapaden, de dorpsdagen en de ongebreidelde bomenkap. We herhalen dan ook graag onze oproep aan geëngageerde Schildenaren om ons te komen versterken.

Voor een kandidatenlijst is het nog te vroeg, maar het staat vast dat dorp24 zal inzetten op zowel de ervaring van de huidige raadsleden als op nieuwe politieke talenten. En wat de mogelijke samenwerking met andere partijen betreft, zal dorp24 in de komende maanden nog kritischer toekijken op hoe de huidige coalitiepartners en de volgens haar groeiende malaise rond o.m. ruimtelijke ordening, vergroening, verkeersveiligheid, duurzaam mobiliteits- en energiebeleid, sportinfrastructuur en betaalbaar wonen willen aanpakken. 

www.dorp24.be

Eind vorig jaar traden CD&V en Groen voor het eerst onder één vlag naar buiten met een sociale Sinterklaasactie op het Kerkplein van Schilde.© JAA

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV