© rtv

Bezinningsmoment, stille ruimte, klasgesprekken en rouwregisters: school probeert plotse overlijden van ‘leraar uit de duizend’ Wim Liekens een plaatsje te geven

Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Duffel -

De leerlingen en leerkrachten van het Sint-Ursula-Instituut (SUI) in Onze-Lieve-Vrouw-Waver hebben maandag troost gezocht bij elkaar. Ze praatten over het plotse overlijden van de geliefde leerkracht Wim Liekens uit Duffel, die afgelopen weekend stierf na een ongeval met de fiets. In verschillende rouwregisters penden al heel wat jongeren en collega’s hun gevoelens neer. Ook de rest van de schooldag stond grotendeels in het teken van de verwerking van het dramatische nieuws.

Bert Provoost

De school bracht zondag al alle collega’s en leerlingen op de hoogte van het drama. Op de eerstvolgende schooldag bleek nogmaals duidelijk dat het plots overlijden van ‘meneer Liekens’ voor heel veel emoties zorgt. De school stelde alles in het werk om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

LEES OOK. Geliefde leerkracht (56) laat het leven in tragisch ongeval: “Wim had een groot hart voor de leerlingen”

“We hebben maandag heel duidelijk gemerkt hoe erg zijn collega’s en de leerlingen aangeslagen zijn. We voelen ons allemaal verslagen, we zijn van de kaart”, aldus woordvoerster Ann Verhaeren van het Sint-Ursula-Instituut, waar Wim Liekens meer dan dertig jaar Grieks en Latijn gaf.

Stille ruimte

“We hebben een gezamenlijk moment georganiseerd voor zowel collega’s als leerlingen om terug te komen op het verlies van Wim. Er is dan ook een bezinningstekst voorgelezen. Daarnaast is er ook een stille ruimte ingericht waar iedereen die daar nood aan heeft zich even kan terugtrekken als het moeilijk gaat. Ik heb gemerkt dat er maandag al heel veel herinneringen zijn opgehaald en dat er al heel veel anekdotes over hem verteld zijn. Het is opmerkelijk om te zien hoe hard het iedereen deugd doet om over hem te praten.”

De dood van de geliefde leerkracht heeft heel wat losgemaakt.© Joren De Weerdt

Daar wil de school dan ook alle kansen toe geven. Van les geven is er in sommige klassen niet zo heel veel in huis gekomen. “Er is les gegeven, maar enkel in de mate van het mogelijk in de klassen waar dat kon. Er is vooral gefocust op klasgesprekken en op voldoende tijd om mekaar op te vangen en te troosten. We zijn een goed team en een hechte school, we helpen mekaar waar we kunnen. Er is ook begeleiding in de school aanwezig vanuit het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) voor wie daar nood aan heeft.”

In de school werden ook verschillende rouwregisters geopend. “Er is er één voor leerlingen, één voor leerkrachten en één voor mensen die op dit moment niet aan de school verbonden zijn, maar toch iets willen neerschrijven. Dat laatste kan aan het onthaal”, geeft Ann Verhaeren nog mee.

Ook online rouwregister

Ook online is er een rouwregister geopend via de schoolwebsite, waarvan de ingediende teksten aan de familie bezorgd zullen worden. Op de sociale media van de school lopen de reacties overigens ook massaal binnen. “Meneer Liekens was een topleerkracht en een mooi mens. Niets dan fijne herinneringen aan hem”, klinkt het onder andere. Of nog korter samengevat: “Een leraar uit de duizend.”

Het levenloze lichaam van de populaire leerkracht werd zaterdagochtend gevonden in een gracht in de buurt van de Vossenberglei in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver). Wellicht gleed hij uit met de fiets op de gladde ondergrond en kwam hij zo in de beek terecht, met fatale gevolgen.

LEES OOK. Vijftiger dood aangetroffen in gracht: “Alles wijst op spijtig ongeval”

Het schooldomein in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners