Diëtiste Anke van den Brand, schepen Koen Rombouts, buurtverpleegkundige Katty Wegh, Katrin Stoffels die Halt2Diabetes in Ravels leidt en huisarts Kris Bayens willen van Ravels een gezondere gemeente maken.© RR

Ravels gaat voor gezonde gemeente met Halt2Diabetes en buurtverpleegkundige

Ravels -

Het gemeentebestuur van Ravels organiseert een infomoment en gratis groepssessies rond gezonde eetgewoontes om zo diabetes te voorkomen. Het stelde bovendien een buurtverpleegkundige aan om laagdrempelige hulp te kunnen bieden aan de inwoners.

Wouter Adriaensen

Bijna tien jaar geleden ondertekende het Ravelse gemeentebestuur het charter Gezonde Gemeente van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Het is dan ook onze missie om onze inwoners zo veel mogelijk gezonde gewoontes aan te reiken”, zegt schepen voor Welzijn Koen Rombouts (CD&V). “We willen daarom iedereen aansporen levenslang te bewegen en een duurzame, gezonde levensstijl te onderhouden. Daarom zetten we graag onze schouders onder Halt2Diabetes.”

Met dat project wil de Diabetes Liga suikerziekte vroegtijdig opsporen. 45-plussers kunnen zelf hun risico op type 2 diabetes berekenen via een online vragenlijst of in een gesprek met de huisarts of apotheker. “De combinatie van leeftijd, overgewicht en erfelijkheid geeft een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes”, duidt dokter Kris Bayens. “De huisartsen willen mogelijke patiënten begeleiden bij het berekenen van hun score.”

Groepssessies

Enkele leden van het lokale welzijns- en gezondheidsoverleg promoten de campagne op zaterdag 28 januari bij de Ravelse supermarkten. Er is dan ook de mogelijkheid om de test af te leggen. Op 16 februari vindt er om 19u30 een infosessie plaats over de gratis sessies ‘Gezonde voeding op verwijzing’ in gemeentezaal Den Eel. Tijdens die zes groepssessies van telkens anderhalf uur in het Sociaal Huis van Ravels leren deelnemers hoe gezonder te eten en leven.

“Type 2 diabetes heeft veel te maken met de levensstijl”, legt diëtiste Anke van den Brand uit. “Meer dan de helft van de personen met een verhoogd risico kan de evolutie naar type 2 diabetes nog beïnvloeden door gezonder te gaan leven. Tijdens de groepssessies leer je meer over hoe je dit stap voor stap kan doen.”

Buurtverpleegkundige Katty

Het lokaal bestuur en de huisartsen van Ravels stellen bovendien een buurtverpleegkundige aan. Katty Wegh is voortaan het aanspreekpunt voor inwoners met vragen over welzijn en zorg.

Door de drempel tot medische zorg te verlagen kunnen bepaalde zaken sneller worden opgespoord zodat sneller de juiste maatregelen zoals een doorverwijzing genomen kunnen worden. Katty gaat daarvoor rechtstreeks praten met inwoners in hun eigen leef- en woonomgeving. Verder zet ze in op sensibilisering en preventie. De nieuwe buurtverpleegkundige is bereikbaar via het onthaal van het Sociaal Huis Ravels.

www.ravels.be/diabetes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners