© AFP

AUSTRALIAN OPEN. Exit Mertens in het dubbelspel, verrassende Linette en Sabalenka naar halve finales

Magda Linette (WTA-45) heeft zich woensdag in Melbourne voor de halve finales van de Australian Open geplaatst. De dertigjarige Poolse schakelde daarbij haar Tsjechische leeftijdgenote Karolina Pliskova (WTA-31), voormalig nummer een van de wereld, met 6-3 en 7-5 uit. De partij duurde een uur en 27 minuten.

Bron: BELGA

In haar eerste halve finale van een Grand Slam komt Linette tegenover de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-5) te staan. 

Vijfde reekshoofd Sabalenka heeft zich woensdag in Melbourne als laatste voor de halve finales van de Australian Open geplaatst. De 24-jarige Wit-Russische deed dat door de Kroatische Donna Vekic (WTA-64) in 1 uur en 49 minuten met 6-3 en 6-2 te verslaan.

In twee vorige onderlinge duels nam Sabalenka telkens in twee korte sets de maat van Linette. De vorige keer gebeurde dat in 2021 in de eerste ronde van het olympisch toernooi in Tokio (6-2, 6-1).

In de andere halve finale geven de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA-24) en de Kazachse Elena Rybakina (WTA-25) elkaar partij.

Het is de vierde keer dat Sabalenka zich bij de laatste vier schaart op een Grand Slam. Op Wimbledon 2021 en het US Open van 2021 en 2022 waren de halve finales ook het eindstation. Samen met Elise Mertens (WTA-32), die ze vorige week in de derde ronde uit het toernooi wipte, won Sabalenka wel al het dubbelspel op de US Open van 2019 en de Australian Open van 2021.

Kwartfinales eindstation voor Elise Mertens

Elise Mertens en Storm Sanders hebben zich woensdag niet voor de halve finales van het dubbelspel kunnen plaatsen op het Australian Open. Het Belgisch-Australische duo, vierde reekshoofd in Melbourne, ging in 2 uur en 30 minuten met 7-6 (8/6), 2-6, 6-4 onderuit tegen de Oekraïense Marta Kostyuk en de Roemeense Elena-Gabriela Ruse.

Mertens had gehoopt het Australian Open met haar nieuwe dubbelpartner een tweede keer te winnen. In 2021 deed ze dat met de Wit-Russische Aryna Sabalenka, die haar zaterdag in de derde ronde van het enkelspel met 6-2 en 6-3 uitschakelde.

Met Sabalenka won ze in 2019 ook het US Open. Aan de zijde van de Taiwanese Hsieh Su-Wei bracht Mertens in 2021 Wimbledon op haar palmares.

Alexander Blockx naar kwartfinales juniorentoernooi

© BELGA

Alexander Blockx (ITF-10) heeft zich woensdag voor de kwartfinales van het juniorentoernooi geplaatst. De zeventienjarige Belg, derde reekshoofd in Melbourne, nam in een uur en zeven minuten met 6-2 en 6-2 de maat van de Bulgaar Adriano Dzhenev (ITF-27).

Om een plaats in de halve finales gaat Blockx het Australische hardcourt op voor een duel met de zestienjarige Braziliaan Joao Fonseca (ITF-23), die het Japanse zesde reekshoofd Rei Sakamoto (ITF-17) met 6-3 en 6-4 uitschakelde.

In het dubbelspel is Fonseca de partner van Blockx. Samen vormen ze het eerste reekshoofd. In de tweede ronde (achtste finales) geven ze later op de dag de Canadees Keegan Rice en de Zuid-Koreaan Roh Hoyoung partij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis