Zo zag residentie Berkven er in 2020 uit, toen het nog een complex van vijftien assistentiewoningen was.© Hans Otten

Vzw ’t Kader ontvangt eerste drugsverslaafden in Geelse opvang

Geel -

Met de opstart van het residentiële centrum voor drugsverslaving van vzw ’t Kader in Geel wordt een blinde vlek op de kaart van Vlaanderen eindelijk ingekleurd. Er kunnen elf mensen terecht om in groep te ontwennen. “Het wordt een uniek zorgconcept waarbij het mentaal en fysiek herstellen in de natuur centraal staat”, legde de toenmalige directeur van ’t Kader in 2020 uit.

Hans Otten

De Kempense overheden en welzijnspartners sleutelen al meer dan tien jaar aan een plan voor een residentieel revalidatiecentrum voor verslavingszorg – in de volksmond een ‘afkickcentrum’. De verbouwing van de provinciale hoeve De Stolp in de natuur van Geel-Ten Aard moest vier jaar geleden nog worden stopgezet, maar de partners vonden in 2020 in de vijftien assistentiewoningen van het privécomplex Berkven een goed alternatief. In dit verbouwde pand in de Ericastraat kan vzw ’t Kader – een afkorting van Kempense Aanpak Drugs en Rehabilitatie – met ruim twee jaar vertraging deze week de eerste verslaafden ontvangen.

Dat bevestigt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Katja Verstraelen (N-VA) in het Vlaams Parlement. In het nieuwe centrum kunnen maximaal elf personen tegelijk in groep residentieel ontwennen in een veilige omgeving. Het gaat om mannen en vrouwen vanaf 18 jaar met een ernstige verslaving, die een behandelingsprogramma van (in principe) zes weken volgen.

Zo ziet het residentiële centrum voor opvang van drugsverslaafden van ‘t Kader eruit.© vzw 't Kader

Vrijwillige opname

“Het wordt een uniek zorgconcept waarbij het mentaal en fysiek herstellen in de natuur centraal staat”, legde de toenmalige directeur van ’t Kader bij de voorstelling in 2020 de werking uit. “De ene afdeling is een kort programma met een verblijf van zes weken tot drie maanden, de andere voor revalidaties tot een jaar. De behandeling gebeurt vooral in groepssessies, al is het meer dan praten alleen. Zo staan de residenten zelf in voor hun eten en het onderhoud van hun verblijf, zodat ze nadien hun leven weer kunnen oppikken. Dit gaat om mensen die volledig vrijwillig van hun verslaving af willen geraken en hier komen herstellen. Er is hier absoluut geen sprake van gedwongen opname of crisisopvang.”

De tweede genoemde afdeling voor verslaafden met cognitieve of psychische problemen kan in april de werking starten. “Zij krijgen gedurende een tiental maanden de kans om aan hun verslavingsprobleem te werken”, stelt Hilde Crevits. “In beide afdelingen staat de groepswerking centraal. Dit is een uniek aanbod voor personen met een verstandelijke beperking die kampen met een ernstige verslaving. De behandelaanpak zal anders zijn dan in andere verslavingszorgcentra.” (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners