© AP

Ook bij gewezen vicepresident Mike Pence geheime documenten gevonden

Er zijn nu ook in de privéwoning van de gewezen Amerikaanse vicepresident Mike Pence geheime documenten gevonden. Dat meldt CNN.

gjs

Ongeveer tien documenten zouden zijn gevonden door de advocaat van Pence, die de vondst vervolgens meldde aan het Nationaal Archief. De federale politie FBI en het ministerie van Justitie zijn een onderzoek gestart naar hoe de documenten in het privé-onderkomen van Pence in Indiana terecht zijn gekomen. Volgens bronnen had Pence aan zijn raadsman gevraagd een aantal dozen met documenten te doorzoeken op mogelijk geheime exemplaren. Onduidelijk is nog wat er in de documenten staat.

Mogelijk ondernam Pence actie nadat de afgelopen weken in het kantoor en huis van de huidige president Joe Biden ook enkele tientallen geheime documenten zijn gevonden. Die stamden uit de periode (2009-2017) dat Biden vicepresident van de VS was. Ook Biden maakte zelf melding van de vondst van de documenten.

In panden van oud-president Donald Trump werden vorig jaar bij invallen van de FBI ongeveer driehonderd geheime dossiers gevonden. Het ministerie van Justitie onderzoekt de zaak. Trump zou opzettelijk deze documenten na zijn presidentschap hebben meegenomen naar Florida vanuit Washington. Mogelijk bevatten de dossiers bij Trump nucleaire geheimen, meldden Amerikaanse media.

Zowel naar Trump als naar Biden loopt een onderzoek door een ‘special counsel’. Een belangrijk verschil tussen beiden is wel dat het bij Trump om veel meer documenten gaat en dat hij die ondanks herhaaldelijke vragen niet had teruggegeven. Biden gaf ze zelf aan toen ze gevonden werden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER