Een man uit Sint-Niklaas moest zich komen verantwoorden voor zijn haatdragende boodschappen op sociale media© pvs

“Ik was eenzaam en wilde ergens bij horen”: man (48) uit Sint-Niklaas riskeert celstraf nadat hij online openlijk sympathie voor Hitler had geuit

Sint-Niklaas -

Dat aanzetten tot rassenhaat en dwepen met negationisme op sociale media niet zonder gevolgen blijft, werd dinsdag duidelijk in de Dendermondse rechtbank. De 48-jarige G.R. uit Sint-Niklaas riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van 800 euro voor zijn racistische uitlatingen op verschillende internetfora.

Pieter Van Hecke

De Dendermondse rechtbank vervolgt R. voor antisemitisme en het aanzetten tot haat. “Hij was actief op verschillende Russische internetfora. Hier komen vooral mensen terecht die door het extreme uitlatingen niet meer welkom zijn op Facebook”, klonk het bij de procureur. “Hij heeft maandenlang posts geplaatst, waarbij hij de wandaden van Hitler verheerlijkt en openlijk zeer racistische uitlatingen doet.”

Schaamte

Volgens het openbaar ministerie zijn de feiten bewezen en vordert een celstraf van zes maanden en een boete van 800 euro. Toen R. het woord kreeg van de voorzitter wilde hij vooral zijn schaamte uitdrukken. “Ik heb geen vrienden of familie en voelde me eenzaam. Ik was op zoek naar aandacht”, verklaarde hij. “Ik ben niet racistisch, ik wou gewoon ergens bijhoren. Mijn buurman is een Marokkaan en wij hebben de beste verstandhouding. Ik schaam mij enorm voor wat ik heb gezegd en geschreven.”

“Niet onschuldig”

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, stelde zich op als burgerlijke partij in de zaak. Die wilde vooral benadrukken dat negationisme, het ontkennen van de Jodenvervolging door nazi-Duitsland, strafbaar is. “We kunnen dit niet tolereren. Het posten van swastika’s, symbolen van de Waffen-SS en openlijk sympathieën voor Hitler en zijn wandaden uiten, zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Ze zetten aan tot haat”, klonk het bij de raadsman.

De advocaat van R. probeerde de zaken te nuanceren. “Mijn cliënt scoort hoog op onwetendheid en domheid”, pleitte hij. “Maar hij heeft oprecht spijt van zijn online gedrag. Eenzaamheid is een grote ziekte in de maatschappij. Men zoekt zijn toevlucht in alcohol of men vlucht in extreme zottigheden zoals dit. Plots telde hij mee en hoorde hij ergens bij. Het is een vlucht maar geen fraaie vlucht.”

Zijn raadsman vraagt voor zijn cliënt de opschorting met probatievoorwaarden. Op 28 februari krijgt de man van de Dendermondse voorzitter zijn straf te horen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners