© REUTERS

Nationale manifestatie in Brussel tegen oorlog in Oekraïne

Het platform Europa voor Vrede en Solidariteit heeft een oproep gelanceerd voor een nationale manifestatie op zondag 26 februari in Brussel uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. Al 33 organisaties hebben de oproep ondertekend, zo meldt het platform dinsdag. In hetzelfde weekend zullen er in verschillende Europese hoofdsteden manifestaties plaatsvinden onder de noemer ‘Europe4Peace’.

debnBron: BELGA

De manifestatie vindt plaats om 13 uur en zal vertrekken aan het station Brussel-Noord. Het platform Europa voor Vrede en Solidariteit “veroordeelt de Russische agressie tegen een soeverein land en wil zijn solidariteit uitdrukken met al zij die het slachtoffer zijn van de oorlog”.

“De oorlog moet stoppen om verder bloedvergieten te voorkomen. De voortdurende escalatie van de oorlogslogica, ook vanuit België en Europese landen, heeft steeds rampzaligere en mogelijk apocalyptische gevolgen. Het risico op het gebruik van kernwapens dreigt ermee toe te nemen”, zo waarschuwt het platform.

De organisaties willen dat er werk wordt gemaakt van een actieve vredesdiplomatie. “Alle diplomatieke middelen moeten aangewend worden om een de-escalatie op gang te brengen en de strijdende partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen met het oog op onderhandelingen die naar een rechtvaardige en duurzame vrede leiden”, luidt het in de oproeptekst van het platform. 

Op termijn moeten er volgens de organisaties ook lessen worden getrokken uit het conflict. “Er is nood aan een collectief en ondeelbaar veiligheidssysteem, een nieuwe veiligheidsarchitectuur die gebaseerd is op het beginsel dat veiligheid niet ten koste van anderen mag worden nagestreefd.”

De organisaties maken zich tot slot ook zorgen over “de sociale, economische en ecologische gevolgen van de oorlog en de genomen tegenmaatregelen, die voor een groot deel de energiecrisis en de stijging van de energierekeningen verklaren”. “Het zijn altijd de planeet en de zwaksten die de prijs betalen van oorlogen die onze leiders en de wapenindustrie in stand houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER