Sam Hoskens zoekt een fysieke winkel om zijn lekkernijen te verkopen.© Robin Fasseur

Topsoezen van Choux d’Anvers

Brasschaat -

Wat dacht je van een Choux D’Anvers met blueberry cheese cake of een sweet passion met een vloeibare karamel van passievrucht? Het zijn twee van de drie smaken die de 23-jarige Sam Hoskens met zijn Choux d’Anvers op de fijnproevers loslaat. Sam die vroeger in de leer ging bij Sergio Herman, gaat er prat op dat zijn product uniek is in België. “Kwaliteit staat voorop”, zo klinkt het.

Jan Brys

Sam Hoskens is geboren in Brasschaat. Zijn secundair werkte hij af in hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij liep toen stage bij de crème de la crème van de Vlaamse gastronomie. In zijn voorlaatste jaar belandde hij als stagiair in de keuken van Sergio Herman. En in zijn zevende vervolmakingsjaar ging hij in de leer bij Geert De Mangeleer in Hertog Jan.

“Toen ik afstudeerde, kon ik opnieuw naar Sergio Herman in Cadzand. Daar heb ik enorm veel geleerd. Geef die man een appel en een ei en hij maakt er iets gastronomisch van. Nadien heb ik nog een tijdje gewerkt als ‘private chef’ in Kapellen. Ik kookte en bracht mijn bereide maaltijden aan huis bij de mensen. Inmiddels ben ik aan de slag bij Hungry in Wommelgem. We maken daar kant-en-klare maaltijden, een beetje de tegenpool van wat Sergio Herman doet, maar ik bekijk het als een soort levensverzekering. Na mijn uren kan ik me uitleven in mijn eigen gastronomisch universum.”

© Robin Fasseur

Want eens je van topgastronomie hebt geproefd, blijft het kriebelen. En zo kwam Sam op het idee van de Choux d’Anvers. “Het idee om een eigen soezenbeslag te creëren, begon al te rijpen toen ik nog bij Sergio werkte. Ik droomde er toen al van iets voor mezelf te beginnen. Dat is dan Choux d’Anvers geworden. Ik gebruik alleen hoogwaardige producten, werk af met bladgoud en de chocolade is van Callebaut. Ik werk alleen met volle room, margarine is uit den boze. Mijn prijs is dan ook iets hoger. Voor vier Choux D’Anvers betaal je 14 euro. Maar ik ben de enige in het land die op deze manier werkt. Ik ben nu drie weken aan het verkopen en het gaat traag maar gestaag. Er lopen nu ook al bestellingen binnen van mensen die ik niet ken. Bestellingen kunnen telkens tot vrijdag 14u. Ik lever dan aan huis, maar afhalen is eveneens mogelijk.”

Drie smaken

Sam heeft Choux D’Anvers in drie smaken. “Ik vind zelf de combinatie chocolade en earl grey thee zeer geslaagd. De sweet passion is mijn favoriet en ook die van Sergio Herman. Ik heb hem ontwikkeld toen ik nog bij Sergio werkte. Dat was tijdens de lockdown toen we op zoek gingen naar producten om als takeaway te verkopen. Daar is het idee beginnen te leven.”

© Robin Fasseur

Sam hoopt tegen het einde van dit jaar zijn product in een fysieke winkel te verkopen. “Ik heb er ook al aan gedacht mijn Choux d’Anvers aan bakkers te presenteren. Ik woon in Brasschaat, maar zoek een ruimte dichter bij Antwerpen. Het is uiteraard mijn droom om met dit product mijn kost te verdienen. Maar zover zijn we nog niet.”

© Robin Fasseur

Zijn Choux d’Anvers maakt Sam van begin tot einde alleen. “Ik doe echt alles, van de aankoop van de ingrediënten tot de afwas. De mensen noemen me soms een workaholic. Ik ben inderdaad vele uren per week bezig. Mijn weekends zijn iets rustiger. Dan maak ik tijd voor mijn administratie en test ik nieuwe producten uit. Ik wil nu voor Valentijn een chou uitbrengen met de smaak van roos en framboos en daarnaast een met rosé champagne. Het is intensief werken, maar gelukkig woon ik nog bij mijn ouders. Zij staan mee achter mijn zaak. Anders zou het veel moeilijker zijn”, besluit de jonge ondernemer.

Instagram: @choux.danvers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners