De Zonnebaars kan uitkijken naar een vernieuwd lokaal.© RR

De Zonnebaars blij met aangekondigde renovatie: “Dak van onze visclub dreigt in te storten”

Schilde -

Hengelclub De Zonnebaars reageert dankbaar op de beslissing van de gemeenteraad om het lokaal van honderd jaar oud bij de populaire visvijver aan De Schans te renoveren. “Het is echt nodig. Ons dak stort bijna in”, getuigt secretatis en vaste uitbaatster van de kantine Annie Van Gestel.

De Zonnebaars bestaat ruim 53 jaar. “Maar onze kantine is nog veel ouder”, wijst Annie naar het witte gebouwtje naast de populaire fietsroute richting Antitankgracht. “Ons lokaal ligt vlakbij De Schans van Schilde, een militair bolwerk dat dateert van kort voor de Eerste Wereldoorlog. We hebben ons laten vertellen dat de soldaten van het Belgisch leger in de kleine bunker van beton en baksteen sliepen. Onze kantine deed dienst als slaapplaats voor de officieren. Ze is dus meer dan honderd jaar oud.”

De kantine van De Zonnebaars is weliswaar opgetrokken uit baksteen, maar het dak is van mindere kwaliteit en samengesteld uit golfplaten. Bovendien zit er asbest in.

“Het dak vertoont meerdere gebreken en zakt op sommige plaatsen zo fel door dat het dreigt in te storten. We zijn heel blij dat de gemeente de ernst van de situatie inziet en nu geld vrijmaakt voor renovatie”, vertelt Annie Van Gestel, die naast de ruim vijftig leden bij de idyllische vijver ook graag passanten verwelkomt op het terras. Een pintje kost daar slechts 1,5 euro.

Het gezellige terrasje van De Zonnebaars zit vaak vol.© RR

Meerdere gebouwen

“We maken voor deze renovatie 180.000 euro vrij. Ik ben zeer tevreden dat we terug sterk inzetten op de verbetering van onze gebouwen. Na de werken aan de pastorie en De Drie Rozen, beginnen we binnenkort aan De Zonnebaars. Ook de Oranjerie staat op de radar. Zo werken we aan een duurzamer en modern gemeentelijk patrimonium.”, zegt schepen van Patrimonium Peter Mendonck (N-VA).

De eigenlijke start van de werken staat gepland voor dit najaar. “De make-over houdt heel wat verbeteringen in”, overloopt Mendonck. “Vooral de vernieuwing van het dak is een grote opdracht. De dakbedekking met asbest verdwijnt en er komt een volledig nieuwe dakconstructie met nieuwe dakgoten. Het nieuw geplaatste dak wordt ook geïsoleerd, waardoor het gebouw energiezuiniger wordt. Het lokaal van de vissersclub krijgt verder nieuw buitenschrijnwerk. Ook de elektriciteit wordt nagekeken en in orde gebracht.”

Een hengeldag bij De Zonnebaars.© RR

1500 kg vis

Annie Van Gestel is blij met de ingreep en met de timing. “Ons hengelseizoen loopt van maart tot september. Dan worden we liever niet gestoord. We hebben net 1500 kg brasem bijgezet op de vijver. Zonnebaars, de van oorsprong Amerikaanse vissoort, wordt hier niet vaak meer bovengehaald. Het is trouwens een heel klein visje.” Lidgeld voor nieuwkomers om een seizoen lang te vissen bij De Zonnebaars bedraagt 55 euro. 

© RR

De vijver van De Zonnebaars ligt idyllisch langs de honderd jaar geleden bewust vernielde Schans van Schilde.© John Scholte

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners