© BELGA

Jambon: “Oscarnominatie ‘Close’ is kers op taart”

“Na een uitzonderlijk succesvol jaar voor de Vlaamse film, is dit echt de kers op de taart”, zo meldt Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon dinsdag in een reactie op de Oscarnominatie voor ‘Close’, de tweede langspeelfilm van Lukas Dhont. “We duimen met zijn allen voor ‘Close’ op 12 maart”, aldus Jambon. Slechts vijf Vlaamse films werden ooit genomineerd voor een Oscar. Voor producent Dirk Impens is het al zijn derde Oscarnominatie.

Bron: Belga

‘Close’ ging in mei 2022 in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. “Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en verschillende filmprijzen”, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. In de VS werd ‘Close’ onder andere bekroond met de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival.

In Vlaanderen opende ‘Close’ in oktober 2022 het Film Fest Gent, waarna Lumière de film in de bioscopen bracht. Intussen staat de teller op 350.000 bioscoopbezoekers in België en Nederland.

Het is nog maar de vijfde keer dat een Vlaamse productie een nominatie in de wacht kon slepen voor de Oscars. Eerder waren The Broken Circle Breakdown (2013), Rundskop (2011), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992) genomineerd.

‘Close’ is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met VTM en RTBF en met de steun van het Nederlands Filmfonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

‘Close’ kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. De 95ste Academy Awards worden op zondag 12 maart uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER