Walter Dermul bladert in zijn boek ‘schilderijen’.© Erik Van Eycken

Walter Dermul uit Rijmenam stelt eerste kunstboek voor: “Ik neig nogal naar de jaren zestig, maar dat is logisch”

Rijmenam, Lier -

Walter Dermul uit Rijmenam (Bonheiden), die na een carrière als consultant een schildersezel kocht, heeft zijn eerste eigen kunstboek klaar, getiteld ‘schilderijen’. Naast enkele recensies is er werk van Walter in terug te vinden van tussen 2019 en vandaag. “Ik merk het zelf, ik gebruik veel blauw”, geeft de kunstenaar toe. Zijn boek is uitgegeven door Galerij Artisjok in Lier, waar Walter in maart en april ook exposeert.

Erik Van Eycken

In de catacomben van zijn huis is Rijmenam werkt Walter dagelijks aan nieuwe schilderijen. Momenteel springt het onafgewerkte schilderij van een astronaut in het oog. “Mijn werken zijn meestal jaren 50 en 60 getint. In ben in 1953 geboren, het was dus de periode waarin ik opgroeide. Dat is dus logisch”, zegt Walter. “Het was een periode van ongebreidelde naoorlogse weelde en optimisme. Iedereen wilde een wasmachine, een mixer en een wagen. Dat was voordien ondenkbaar. Alles kon en alles mocht. Maar het kon niet blijven duren. Tegen het einde van de jaren 60 kwamen er bewegingen om het vaak decadente van het verhaal te laten inzien, zoals de hippies. Maar niemand stond toen stil bij het eindige van fossiele brand- of grondstoffen. Maar het is een boeiende periode die me bezighoudt”, verklaart hij.

De schilderijen van Walter roepen de sfeer op van de jaren 50 en 60.© Erik Van Eycken

Maanlanding

Dat nostalgische gevoel voor die periode uit zich in taferelen of portretten met de typische jaren 60 T-shirt, jurk, broek of haarsnit. “Ik heb net een schilderij klaar van de Kennedy’s en natuurlijk sluit de astronaut die ik nu afwerk, daarbij aan. Niet veel later vond de eerste maanlanding plaats.”

Portret van de Kennedy’s.© Erik Van Eycken

Walter werkt aan zijn schilderij over de eerste maanlanding.© Erik Van Eycken

De realistische blik van Walter op het verleden uit zich vaak via portretten, niet alleen van bekende mensen, maar ook van eigen familie. “Onlangs stierf een oom, het was een intelligent man die zijn wereld kende. Ook hij was actief in de kunstwereld. Op basis van een foto heb ik zijn portret geschilderd en ik ben er zeer tevreden over. Portretten zijn heel kritisch, maar ook moeilijk. De wenkbrauwen en de haarsnit moeten 100% kloppen.” Walter schildert ook portretten op vraag.

Walter schildert graag portretten.© Erik Van Eycken

Wat opvalt: Walter houdt van blauw, zowel in de kledij die zijn modellen dragen als in het blauwe van de zee en zwembaden. “Ik merk het zelf, ik gebruik veel blauw. Het is een kleur die veel rust, maar ook een bepaalde vorm van agressiviteit uitstraalt. Maar soms ben ik het beu en gooi ik het over een compleet andere boeg.”

Blauw is in Walters portretten een veel voorkomende kleur.© Erik Van Eycken

Lier

Zijn kunstboek telt negentig pagina’s en is uitgegeven door Artisjok in Lier, waar Walter in maart en april ook exposeert. “De eigenaar van galerie Artisjok, Peter Everaert, exposeert in lege winkelpanden. Die krijgen dusdanig een tweede leven en de kunstenaar heeft voldoende ruimte voor talloze werken”, zegt Walter.

“Momenteel hebben we drie panden ter beschikking, leegstaande gebouwen van kledingzaken en een reisspecialist”, beaamt Peter. “We betalen een symbolische euro, de verzekering en de nutsvoorzieningen. Hierdoor kunnen we de panden op lange termijn gebruiken”, legt hij uit.

Peter Everaert vindt het werk van Walter zeer herkenbaar.© rr

Het is de tweede keer dat Walter bij hem exposeert. “Walter is ernstig bezig met zijn werk en zijn schilderijen zijn zeer herkenbaar door het aparte kleurgebruik. Er kwamen vorige keer veel mensen opdagen voor zijn tentoonstelling, dus logisch dat hij ook nu een plaats krijgt”, zegt Peter. Met zijn uitgeverij wil hij in de toekomst nog meer kunstenaars helpen. “Voorlopig hebben we drie boeken uitgegeven, maar er staan nog enkele in de wachtrij”, besluit hij.

Het boek ‘schilderijen’ is te koop via www.bol.com of via www.galerijartisjok.be 

Info: www.walterdermul.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners