Organisator Paul Cauwenbergh bij de brug die speciaal voor de gelegenheid gebouwd werd.© Ward Bosmans

Lippelo vormt dit weekend het decor voor jeugdcyclocross met 250 jonge veldrijders

Puurs-Sint-Amands -

Ze zijn op één hand te tellen, de veldritten in onze regio. Maar zaterdag staan er in Lippelo (Puurs-Sint-Amands) meer dan 250 enthousiaste jonge veldrijders aan de start van de jeugdcyclocross op de terreinen van voetbalclub VVH Lippelo. Geen Wout van Aert of Mathieu van der Poel, maar wel een paar honderd nieuwelingen en aspiranten die dromen van een carrière zoals die van hun grote helden.

Ward Bosmans

De man achter de organisatie van de jeugdcyclocross van VVH Lippelo is Paul Cauwenbergh (64). Al sinds begin deze week is hij van ’s morgens tot ’s avonds in zijn eentje bezig om het parcours uit te zetten. Paaltjes kloppen, linten spannen, enzovoort. Hoewel Paul tot voor kort 28 jaar lang bestuurslid was van voetbalclub VVH Lippelo ligt zijn hart toch ook voor een groot stuk bij het wielrennen. Dertig jaar geleden organiseerde hij al wielerwedstrijden op de weg in Klein-Brabant. “Al werd dat steeds moeilijker omdat je niet zomaar de belangrijkste verkeersaders kan afsluiten. Maar negen jaar geleden begon mijn kleinzoon te fietsen. Hij was toen pas 6 jaar. Toen hij later zijn eerste veldrit reed, was ik erbij. Ik dacht meteen: zoiets kunnen wij in Lippelo ook organiseren. Je moest er bovendien geen straten voor afsluiten. De rest is geschiedenis. Dit jaar zitten we al aan de achtste editie.”

Fiere grootvader

Het parcours loopt rond de voetbalvelden van VVH Lippelo. Een van de blikvangers is de grote brug die gebouwd werd op het parcours, net zoals je dat bij de profs ook wel eens ziet. Voorts moeten de renners over enkele balkjes springen, en er is een passage door een redelijk drassige weide.

Er zijn zaterdag vijf wedstrijden voor 12- tot 16-jarige veldrijders. Een van de deelnemers is Naud De Clercq, de kleinzoon van organisator Paul. “Het is voor hem zijn ‘thuiscross’. Of hij tot de favorieten behoort? Hij maakt zeker een kans, want hij finisht regelmatig in de top vijf bij de Nieuwelingen. Hij rijdt voor de jeugdploeg van Pauwels Sauzen, een gevestigde naam in het veldrijden”, zegt een fiere grootvader.

De cyclocross van Lippelo is een van de weinigen in onze regio. “Bij mijn weten organiseren ze enkel in Bonheiden en Kessel nog een veldrit als het over onze regio gaat. Tot drie jaar terug was dat ook in Bornem nog het geval. Er komt dan ook heel wat bij kijken. Gelukkig hebben we wat sponsors kunnen vinden. De opbrengst gaat volledig naar VVH Lippelo”, aldus nog Cauwenbergh.

Omkadering

De cyclocross van Lippelo begint eigenlijk al op vrijdag en eindigt pas op zondag, want er zijn nog een aantal omkaderende evenementen. Op vrijdagavond is er een nightride met mountainbikes. Zij zullen ook een klein stukje van het veldritparcours aandoen. Op zondagvoormiddag is er een trailrun met een parcours dat onder andere door het Lippelobos en over de veldritomloop gaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners