“Het is vandaag een ongelofelijke dag”: ‘Close’ van Lukas Dhont genomineerd voor Oscar

Na een intensieve promotiecampagne staat Lukas Dhont (31) opnieuw een stapje dichter bij zijn ultieme droom. ‘Close’ werd zonet genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. “Het is een ongelooflijke dag vandaag”, reageert hij. Of de regisseur het gouden beeldje ook wint, weten we in maart.

“Close, Belgium.” Verlossende woorden spraken acteurs Allison Williams en Riz Ahmed dinsdagnamiddag, bij de bekendmaking van de genomineerden voor de Oscars die op 12 maart uitgereikt worden. De film van Lukas Dhont maakt dan kans op het beeldje voor ‘beste internationale film’. In die categorie neemt ‘Close’ het op tegen de Duitse film ‘All Quiet on the Western Front’, de Argentijnse film ‘Argentina’, ‘1985, EO’ uit Polen en de Ierse film ‘The quiet girl’.

“Het is vandaag een ongelofelijke dag”, reageert de regisseur. “Voor ons, maar ook voor de Belgische cinema die het laatste jaar met zo’n divers en prachtig werk naar buiten is gekomen. Op dit eigenste moment is het Sundance Festival bezig, met daarin opnieuw Belgische films die opnieuw omarmd worden. Ik heb de voorbije maanden gevoeld hoe mensen in het buitenland naar mij komen en vragen: what’s happening in Belgium? What’s in the water there? We zijn een land waarin we elkaar uitdagen en omarmen. We hebben verschillende generaties die allemaal met hun eigen stem fantastische dingen aan het doen zijn. Naast het feit dat we allemaal trots zijn op ons werk en op de film, ben ik trots op wat we in ons eigen land aan het doen zijn.”

LEES OOK. Lukas Dhont net voor Oscarnominatie: “Ik geloof er keihard in, volgens mij gaan we zelfs winnen”

Broer

De regisseur bedankte ook zijn broer Michiel, die de film mee produceerde. “Dit is de eerste film die we samen maken, maar hopelijk niet de laatste. En hopelijk niet de laatste Oscarnominatie. Het is iemand waar ik al films mee maak sinds we acht of negen jaar oud zijn. Ik had dit niet gekund zonder zijn steun, op professioneel vlak en op andere vlakken. Dus ik ben blij om dit te kunnen doen met iemand die al sinds het begin bij me staat.”

LEES OOK. Hoe een treinrit van Antwerpen naar Kortrijk het leven van ‘Close’-acteur Eden Dambrine (15) veranderde

“Dit is de achtste Oscarnominatie van dit land. Het spreekt dan ook voor zich dat ik iedereen die de weg een klein beetje geplaveid heeft voor ons, ongelofelijk dankbaar ben”, zegt Dhont. “En ik ga er alles aan doen om zo ver mogelijk te geraken. Ik geloof heel hard in deze film. Ik hoop jullie ook en je kan ook niet anders, als ik zeg dat ik er alles voor ga geven (lacht). Maar ik ga jullie allemaal nodig hebben. Het gaat alleen maar lukken als we er allemaal samen even hard in geloven, als we alleen maar vooruit kijken. Als we al onze energie in de richting van ‘Close’ sturen. Ik hoop dat we snel samen kunnen vieren.”

Cannes

“De mooiste film van het jaar”, noemde onze recensent ‘Close’ van Lukas Dhont. De film gaat over twee jongens van 13 jaar die een hechte vriendschap hebben, tot die dat plots niet meer is. In mei 2022 ging Close in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film meteen de Grand Prix du Jury won.

LEES OOK. RECENSIE. ‘Close’ van Lukas Dhont maakt kans op Oscar: dit is de mooiste film van 2022 *****

“Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en verschillende filmprijzen”, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. In de VS werd ‘Close’ onder andere bekroond met de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival.

Vijfde keer

Het is nog maar de vijfde keer dat een Vlaamse productie een nominatie in de wacht kon slepen voor de Oscars. Eerder waren ‘The Broken Circle Breakdown’ (2013), ‘Rundskop’ (2011), ‘Iedereen beroemd!’ (2000) en ‘Daens’ (1992) genomineerd. Voor producent Dirk Impens is het al zijn derde Oscarnominatie.

In de andere categorieën zijn vooral veel nominaties weggelegd voor ‘Everything everywhere all at once’, ‘The Fabelmans’, ‘The Banshees of Inisherin’ en ‘Elvis’. Bekijk hier alle genomineerden.

Jambon: “Kers op de taart”

“Na een uitzonderlijk succesvol jaar voor de Vlaamse film, is dit echt de kers op de taart”, zo reageert Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon dinsdag. “We duimen met zijn allen voor Close op 12 maart”, aldus Jambon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER