De toestand op de vroegere stortplaats is veilig, als je tenminste niet gaat graven.© Marc Peeters

Gemeente laat waarde van private stortpercelen schatten: “Niet saneren, wel gelijk behandelen”

Zoerle-Parwijs -

Het gemeentebestuur van Westerlo overweegt de aankoop van een drietal percelen met vervuilde grond op en rond de oude gemeentelijke stortplaats van Zoerle-Parwijs. Er is alvast een schatter aangesteld om de waarde van de percelen te bepalen. Het is voorlopig onbekend of de private eigenaars willen verkopen, maar het is wellicht verstandig om dat te doen.

Marc Peeters

In opdracht van OVAM werd vorig jaar een grondig bodemonderzoek uitgevoerd op de percelen in de Zavelstraat in Zoerle-Parwijs die in de jaren zeventig door de gemeente gebruikt werden als stortplaats van huishoudelijk afval. Kwatongen beweren dat er in die tijd ook wel eens ’s nachts werd gestort. Na het stopzetten van de stortactiviteiten werd er een laag teelaarde overheen gekieperd en zijn er bomen geplant.

Dat er nu bodemverontreiniging werd vastgesteld, is dus vrij logisch. Het gaat onder meer om zware metalen en asbest. Volgens het eindrapport van de onderzoekers is er geen sanering nodig als men alles onaangeroerd laat. Wel worden in het rapport allerlei strenge gebruiksadviezen geformuleerd. “We hebben daarom beslist om niet te saneren”, weet schepen van Milieu Clyde Tai-Apin (CD&V). “Wel gaan voor een uniforme behandeling en vrijwaring van alle gronden.”

Oplossing

Praktisch is dat niet zo eenvoudig omdat een drietal van de verontreinigde percelen geen eigendom zijn van de gemeente. “Deze mensen krijgen dus ook voorwaarden en beperkingen opgelegd. Met de mogelijkheid tot verkoop aan de gemeente zorgen we voor een oplossing. We wachten nu op het verslag van de schatter om te zien wat we exact kunnen bieden.” De oppositie is benieuwd en meent dat ook schadeloosstelling op zijn plaats is.

Tijdens het onderzoek door OVAM werd er niet gezocht naar vervuiling met PFAS. “Dit onderzoek gaan we nog laten uitvoeren en als er sporen worden aangetroffen, pakken we die op dezelfde manier aan als op andere plaatsen”, antwoordde schepen Tai-Apin tijdens de gemeenteraad op vragen van de raadsleden Frans De Cock (Open & Positief Westerlo) en Bert Wellens (N-VA).

Frans De Cock waarschuwde dat niet saneren wel betekent dat ook de volgende generaties de situatie blijvend in het oog moeten houden. “Het is ook nog niet duidelijk wat er nog met de terreinen kan gebeuren.”

Niet zover van de oude stortplaats zijn er Chirolokalen. Er wordt nog bekeken of een deel van de beboste stortplaats toch geschikt is om te spelen. Borden met waarschuwingen om er weg te blijven die mogelijk de tand des tijds niet hebben overleefd, worden opnieuw geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners