Gezellig etentje met ‘De Bende van Terschelling’.© RR

Al twintig jaar naar Terschelling met mensen met een beperking: “We laten ze zoveel mogelijk zelf doen”

Boechout -

Tijdens de paasvakantie trekt servicegroep Eindelijk Onze Dag uit Boechout voor de twintigste keer naar het Nederlandse Waddeneiland Terschelling met enkele mensen met een beperking. “Na het eerste kamp waren we gebeten door hun enthousiasme.”

Filip Spoelders

Wat in 2004 voor Dirk Van Nuffel en Geertje Colpaert uit Boechout begon als een week vakantie met personen met een beperking groeide de afgelopen twee decennia uit tot een traditie.

“We waren al jaren vaste bezoekers aan De Lier, een woonhuis voor mensen met een beperking in Lier. We vertelden er aan de gasten over onze vakanties op Terschelling. Toen de gasten vroegen wat er nu zo speciaal aan was, zei ik eens dat we hen zouden meenemen naar het eiland voor een week vakantie. Na enkele maanden waren ze het niet vergeten, want ik kreeg telefoon van de verantwoordelijke van De Lier om me aan mijn belofte te houden”, vertelt Dirk.

Dirk op de boot naar Terschelling met gast Lenne en zijn dochter Femke, die de werking op termijn wil overnemen.© RR

Tot volgend jaar

Zo vertrok hij met Geertje, zijn broer Wim en vier extra vrijwillige begeleiders tijdens de paasvakantie van 2004 voor een eerste maal met elf bewoners uit De Lier naar Terschelling op kamp. Geertje: “Toen we aan het einde van de vakantie van op de boot naar het eiland wuifden, zeiden enkele van onze gasten plots: ‘Tot volgend jaar’. Dat was niet echt de bedoeling, maar we waren zo gebeten door hun enthousiasme dat we nu dus voor onze twintigste vakantie staan.”

Doorheen de jaren wisselden de gasten maar Eindelijk Onze Dag blijft een toffe week vakantie aanbieden aan elf tot dertien personen met een beperking. “De jongste die meegaat is acht jaar, de oudste zeventig. Ook hun beperkingen zijn uiteenlopend. Mensen die blind zijn, iemand met autisme, een rolstoelgebruiker of personen met Down, ze gaan allemaal mee en we vormen samen een plezante bende. Voor de jonge begeleiders die meegaan, is het steeds een openbaring. Ze leren deze mensen echt kennen.”

Tijdens de vakantie laten Dirk en Geertje hun gasten wel enkele grenzen verleggen. “Het is uiteraard vakantie, maar we laten hen zoveel mogelijk zelf doen. We tonen dat ze veel in hun mars hebben”, stelt Dirk.

Gaan eten op Terschelling is er altijd bij.© RR

De servicegroep is ondertussen een werk van een heel jaar geworden. “We stonden met poffertjes op de kerstmarkt van Vremde, in februari begint onze verkoop van paaseitjes, we houden een nieuwjaarsreceptie en we organiseren een terugkeerdag om foto’s te bekijken. Met de inkomsten kunnen we de vakantie met een korting aanbieden en uitstappen regelen.”

(fisp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners