Zanger Patrick De Deken bij zijn mannetjespauw. Hij vond zijn paradijs in de natuur in Westmalle.© koen fasseur

Patrick De Deken viert 20ste jubileum als zanger en woont nu zo afgelegen dat hij uit volle borst kan repeteren en musiceren

Malle, Merksem, Schoten -

Patrick De Deken (39) viert zondag 5 maart zijn twintigjarig artiestenjubileum met een dans- en shownamiddag in zaal CC De Kaekelaar in Schoten. Zelf ruilde Patrick vlak voor de coronacrisis Merksem in voor wat misschien wel de meest idyllische plek van Westmalle is.

Kristin Matthyssen

Patrick De Deken heet eigenlijk Arnouts, maar gebruikt de familienaam van zijn grootvader langs moederskant die altijd zijn grootste fan was. Bij het grote publiek is hij minder bekend, maar in de woonzorg- en dienstencentra is hij bij de senioren een graag geziene muzikale gast. Ook op straatfeesten en carnavalbals kennen ze hem. En dan is er nog dat publiek dat hem nog het meest kippenvel bezorgt: de uitvaarten. Il Silenzio op trompet is een bekend verzoek voor begrafenissen. Onlangs zong hij in Malle nog Leef en You’ll never walk alone op de uitvaart van een twintiger. “Het pakte mij, omdat het publiek begon mee te klappen en ik een halfjaar voordien nog op de uitvaart van de moeder had gezongen. Dat zijn momenten die je niet vergeet.”

Grootvader

Patrick De Deken begon op zijn achtste in de muziekschool en trad op zijn negentiende voor het eerst op. “Mijn grootouders hadden een kledingzaak in Merksem, Mode De Deken. Mijn grootvader was altijd de drijvende kracht achter mijn muziek. Ik ben in dat seniorencircuit gelanceerd en er wat blijven hangen, maar dat stoort me niet. Er zijn gewoon ontzettend veel 55-plussers en het is een dankbaar publiek.”

Patrick, die in de kerncentrale van Doel werkt, treedt vooral op met schlagers, evergreens en disco. Hij zingt ook in het Frans, Spaans en Italiaans. Als multi-instrumentalist kan hij er een echte onemanshow van maken met keyboard, accordeon, saxofoon, gitaar en trompet. “Ik heb het altijd belangrijk gevonden om zo veel mogelijk verschillende instrumenten te leren spelen.”

© rr

Na een tussenstop in Hoevenen verhuisde hij vlak voor de corona-uitbraak naar Westmalle, in het vroeger optrekje van zijn grootouders, aan een zandweg bij de Trappistenbossen en Drieboomkensberg. Als we bij hem aanbellen horen we de klok van de abdij kleppen. Je kan zonder overdrijven stellen dat hij in het paradijs woont, met een hele dierenbende, van hangbuikvarken tot pauwen.

Dochtertje

“Mijn grootouders hadden hun modezaak in Merksem en omringden zich na hun pensioen met dieren en natuur. Toen de kans zich aandiende om hier te komen wonen, moest ik alleen mijn vrouw nog over de streep trekken. Ze is afkomstig van Schoten en je zit hier ‘in the middle of nowhere’. Maar zij houdt ook van dieren en ons 4-jarig dochtertje kan hier nu net zo spelen als ik vroeger. In Merksem had ik een geïsoleerde ruimte om te repeteren. Hier kan ik uit volle borst zingen en trompetteren zonder een buur te storen, alleen wandelaars en fietsers krijgen soms een verrassingsconcert.”

Patrick De Deken.© koen fasseur

Of zijn pauwen en vogels niet door de vos worden gepakt? “Ik denk dat onze Duitse herder die vossen op afstand houdt, maar als we kuikentjes hebben moet ik ze wel altijd opsluiten, anders zijn de roofvogels ermee weg.”

Al zijn fans die zondagnamiddag 5 maart in Schoten zijn twintigjarig artiestenjubileum komen meevieren, krijgen een gratis attentie. De show start om 14u, kaarten kosten 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa. Bestellen via 0479-21.91.62 of 0474-74.59.96.

patrickdedeken.com, ook op Facebook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners