Een 65-jarige man uit Kasterlee greep tijdens een ruzie naar een machete om zijn vrouw te bedreigen.© Associated Press / Reporters

65-jarige man bedreigt vrouw met machete: “Hij zei dat hij haar kop eraf zou snijden”

Kasterlee -

Na een huwelijk van 43 jaar ging in augustus vorig jaar plots het licht uit bij de 65-jarige R.M. uit Kasterlee. Na een ruzie met zijn vrouw waarbij ze vertelde dat ze wilde scheiden, haalde M. een machete boven. “Ik snij je kop eraf”, zou de man volgens het Openbaar Ministerie hebben gezegd. De zestiger zelf beweert dat hij zijn vrouw nooit iets zou aandoen.

Bart Van den Langenbergh

R.M. uit Kasterlee moest zich dinsdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden voor het bedreigen van zijn vrouw en voor het bezit van een verboden wapen. De man kende zijn vrouw al 48 jaar lang en hij was al 43 jaar lang met haar getrouwd. Maar op 19 augustus van vorig jaar ging de zestiger plots door het lint nadat hij terugkeerde van een activiteit bij Okra. “Veel mensen hebben de irreële schrik om vermoord te worden door een onbekende, maar veel moorden gebeuren toch nog in de familiale sfeer”, zei meester Tom Van Gestel namens de vrouw van R.M. “Tijdens een felle ruzie greep de man plots naar een machete. Hij zei dat het beter was dat ze samen uit het leven zouden stappen. Hij dreigde ermee haar keel over te snijden om daarna zelfmoord te plegen.”

Uiteindelijk bleef het enkel bij dreigementen en kwam de politie ter plaatse. R.M. zat enkele weken in voorhechtenis in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie vroeg om de man te veroordelen tot een celstraf van twaalf maanden met probatievoorwaarden, zoals het volgen van een therapie. “De feiten hebben een zware impact gehad op het psychisch welzijn van de vrouw”, stelde openbare aanklager Bo Piedfort. “Hij achtervolgde die bewuste dag het slachtoffer en riep ‘ik snij je kop eraf’. Een buurman heeft de politie ingeschakeld omdat de vrouw hem duidelijk had gemaakt dat ze in gevaar was.”

De man verscheen voor de correctionele rechtbank in Turnhout.© Bart Van den Langenbergh

Kookpunt

De man en zijn advocaat beweerden op de rechtbank dat er helemaal geen sprake was van doodsbedreigingen. “Hij wordt hier onterecht afgeschilderd als een agressieve zot met een machete. Hij zou zijn vrouw nooit iets aandoen”, pleitte meester Alek Dom. “Er waren spanningen in het huwelijk en die hebben op 19 augustus een kookpunt bereikt. Enkele dagen voordien waren zijn vrouw en hun dochter samen naar Eindhoven geweest. Op hun hotelkamer kregen ze ruzie nadat ze beiden stevig hadden gedronken. De dochter had haar moeder bij de keel gegrepen. Toen hij te horen kreeg dat zijn vrouw wilde scheiden en hij zijn kleinkinderen niet meer zou zien, werd hij heel emotioneel. In een opwelling greep hij naar die machete, een decoratiestuk dat hij sinds 1976 in huis heeft. Hij heeft op geen enkele manier zijn vrouw aangeraakt.”

Wurgsporen

R.M. vertelde de rechter met tranen in de ogen dat zijn dochter hem tot het uiterste had gedreven. Nadat hij de foto’s van de wurgsporen in de nek van zijn vrouw onder ogen had gekregen, stapte hij naar de politie. “Toen ik thuiskwam van de activiteit bij Okra bleek al het bewijsmateriaal van mijn gsm gewist. Ik kreeg de schuld van alles en dat werd me te veel”, zei de beklaagde. “Maar ik ben mijn vrouw helemaal niet achterna gelopen met die machete en ik heb haar ook niet met de dood bedreigd.”

De rechtbank doet een uitspraak op 28 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners