© Belroy’s Bars

Tournée Minérale: 4x Antwerpse adressen waar dat klein bier is

Een maand zonder alcohol? Volgens Tournée Minérale is het klein bier. Deze Antwerpse horecazaken maken er alvast een feest van.

Peter Briers

Het Groene Hart: Safe Sex op de Groenplaats

Van links naar rechts: de Virgin Raspberry Mule, de Safe Sex on the Groenplaats en de Virgin Strawberry Mojito.© Het Groene Hart

Het Groene Hart kleurt Tournée Minérale met de alcoholvrije Safe Sex on the Groenplaats. “Deze mocktail is een mix van ananassap, sinaasappelsap en cranberrysap, met een hint van vanille en gegarneerd met vers fruit”, zegt uitbater Rogier Jongeneelen. “Ook onze centrale cocktail maakt een maand lang plaats voor een niet-alcoholische variant. Dat wordt een ‘mocktail van de maand’. Aanvullend serveren we eveneens een alcoholvrije wijn of cava.”

Met opvallende posters in de zaak, berichten op Facebook en stories op Instagram is het in februari al Tournée Minérale wat de klok slaat in Het Groene Hart. “Wij dagen iedereen uit om deel te nemen aan de actie. Laten we het samen nuchter houden.”

Groenplaats 23, 2000 Antwerpen, dagelijks van 9.30-00u, www.cafehetgroenehart.be 

BelRoy’s Cocktailbars: alcoholvrije suggesties

Klinken met mocktails: de Whisky Sour en de Ipanema Swizzle.© Belroy’s Bars

Bij BelRoy’s Bijou, Mas en At Nine wordt bewust omgesprongen met alcohol. “Bij elke cocktail vermelden we expliciet hoeveel alcohol hij bevat, zodat iedereen weet waaraan hij zich mag verwachten”, zegt Dieter Van Roy.

De bars staan bekend voor hun cocktails, al gaan ook de mocktails vlot over de toog. “Mocktails worden soms versleten voor fruitsapjes. Dat is onterecht. Voor ons alcoholvrij menu zoeken we naar smaakvolle, niet-alcoholische alternatieven om een gelijkwaardige smaakbeleving te creëren. In februari is trouwens ook onze suggestiekaart alcoholvrij.”

BelRoy’s Bijou, Graaf van Egmontstraat 20 en At Nine, Lijnwaadmarkt 9, Antwerpen, dagelijks open vanaf 17u. BelRoy’s MAS, Godefriduskaai 14, Antwerpen, dagelijks open vanaf 16u, www.belroys.com 

Otomat Antwerp MAS: tien alcoholvrije bieren

© Otomat

Tournée Minérale in een pizzeria? Voor Otomat is het de normaalste zaak van de wereld. “Bier is de centrale drank bij Otomat”, vertelt Bernard Sironval. “Bij elke pizza stellen we telkens een passend biertje voor: met alcohol en alcoholvrij. Normaal bieden we zes alcoholvrije bieren aan, in februari zijn dat er tien. Het aanbod is breed: van Ramon tot La Chouffe, van bitter tot fruitig en van blond tot donkerbruin.Liefhebbers van Deense dranken kunnen kiezen voor de Energibajer, een alcoholvrij sportbiertje. Aanvullend hebben we ook huisgemaakte limonades, zowel plat als bruisend.”

Van Schoonbekeplein 11, 2000 Antwerpen, zon-don: 12-22u, vrij-zat: 12-23u, www.otomat.be 

U Eat & Sleep Antwerp: mocktails en bites

De Florale Buck en The Virgin Cheeks.© U Eat & Sleep Antwerp

Hotel U Eat & Sleep serveert tijdens Tournée Minérale drie extra mocktails. “Die zijn net nog iets anders dan onze klassieke cocktails, die trouwens ook alcoholvrij verkrijgbaar zijn”, zegt Hans Otten. “De Jungle Spritz wordt gemaakt met alcoholvrije Martini Vibrante, ananassap en tonic. Minder zoet is de Florale Buck, met appel, gemberbier en Martini Floreale. The Virgin Cheeks, de ultieme vrouwelijke mocktail, bestaat uit frambozen en alcoholvrije gin.”

“Qua begeleidende hapjes is de pata negra ideaal bij alle drankjes.De Nobashi-garnalen gaan mooi samen met minder zoete dranken en de oesters passen perfect bij een alcoholvrije gin-tonic.”

Nassaustraat 42, 2000 Antwerpen, dagelijks van 12 tot 23u, www.u-eatsleep.be