Maandag werd de vaste bemeubeling uit het huis gehaald.© Marc Peeters

Beweging op site Okay Vorselaar: “Werken al begonnen in afwachting van definitieve uitspraak”

Vorselaar -

Zopas is begonnen aan de afbraak van de woning met huisnummer 54 in de Nieuwstraat in Vorselaar. Op dit perceel wil de Colruyt Group een nieuw Okay warenhuis bouwen. Juridisch staat het licht daarvoor nog niet op groen. “Er is de keuze gemaakt om te starten met de voorbereidende werken van dit veelbelovende verhaal”, stellen de initiatiefnemers in een korte mededeling.

Marc Peeters

Het recent afleveren van metalen hekken, een werftoilet en een elektriciteitskast maakten duidelijk dat er iets op til was. Maandag stond er ook een kraan en werd de vaste bemeubeling uit het huis gehaald. Het gebouw zelf zou snel aan de beurt zijn. “We werken vandaag binnen een geldige vergunning en willen al graag enkele zaken opstarten in afwachting van de definitieve uitspraak over de omgevingsvergunning”, meldt persverantwoordelijke Hanne Poppe van Colruyt Group.

Al in oktober 2019 liep bij het lokale bestuur van Vorselaar een aanvraag binnen voor de bouw van een polyvalent handelsgebouw met parkeerplaats op het perceel Nieuwstraat 54. De te bouwen buurtwinkel is met de wagen bereikbaar via de Nieuwstraat, maar krijgt ook een ontsluiting voor trage weggebruikers aan de achterkant. Het lokale bestuur zette voorwaardelijk het licht op groen.

Het pand ligt nu nog verscholen in het groen.© Marc Peeters

Een van de buurtbewoners stelt zich vragen bij de ruimtelijke draagkracht van de omgeving, de toename van het verkeer en bomen die voor de bouw van de winkel moeten verdwijnen. Protest dat het lokale bestuur en wat later in beroep ook de bestendige deputatie van tafel veegt. Er volgt een geding bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. In een stevig arrest van eind 2021 krijgt de klager gelijk en wordt de beslissing om een omgevingsvergunning af te leveren vernietigd.

In de overwegingen stond onder meer dat de milieueffecten niet naar behoren werden gescreend. Er zou ook onvoldoende antwoorden gegeven zijn op de bezwaren. De aanvrager maakt het huiswerk opnieuw met extra aandacht voor de groene omgeving. Het nieuwe dossier legt dezelfde weg af. Groen licht bij gemeente- en provinciebestuur en medio 2022 volgt een nieuwe klacht bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Uitspraak

“Een nieuwe uitspraak van Raad voor Vergunningsbetwistingen is er nog niet, maar de aanvragers willen nu toch al één en ander in gang zetten” stelt ook schepen Mizel Gebruers (ActieV) vast. “We volgen het dossier op de voet.” De buurtbewoonster die de voorbije jaren het voortouw nam in het protest is niet gelukkig met de recente evolutie. Ze bespreekt de toestand van haar raadsman. Het is niet uitgesloten dat er snel een procedure in kortgeding volgt om te trachten de werken stil te leggen.

Op sociale media wordt de toestand druk besproken. Zoals in het verleden zijn er voor- en tegenstanders. De tevredenheid dat er schot komt in de zaak overweegt. Dat het laatste woord nog niet gezegd is, staat vast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners